Ontsmettingsmethoden voor hergebruik van N95 maskers

Een N95-masker is een ademhalingsbeschermingsmasker dat voldoet aan de Amerikaanse N95-norm voor luchtfiltratie. Het betekent dat een filter ten minste 95% van de deeltjes in de lucht filtert. Het filter beschermt tegen deeltjes, maar niet tegen gassen of dampen.

3M(TM) Particulate Respirator 8210, N95

Drie methoden hebben maskers effectief gereinigd voor beperkt hergebruik.

N95-ademhalingstoestellen kunnen effectief worden ontsmet en de functionele integriteit behouden voor maximaal drie toepassingen, volgens wetenschappers van de National Institutes of Health. N95-ademhalingstoestellen zijn ontworpen voor eenmalig gebruik en worden door zorgverleners gedragen om de blootstelling aan infectieuze agentia in de lucht, waaronder het virus dat COVID-19 veroorzaakt, te verminderen. De studie werd uitgevoerd in een gecontroleerde laboratoriumomgeving en de resultaten zijn vandaag op een preprint-server gepost (externe link). De bevindingen zijn nog niet door vakgenoten beoordeeld, maar worden gedeeld om de volksgezondheidsreactie op COVID-19 te ondersteunen.

De onderzoeksonderzoekers werken bij NIH’s Rocky Mountain Laboratories (RML) in Hamilton, Montana, onderdeel van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Met medewerkers van de University of California, Los Angeles, testten ze de decontaminatie van kleine delen N95-filterweefsel die waren blootgesteld aan SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Geteste decontaminatiemethoden omvatten verdampt waterstofperoxide (VHP), droge hitte van 70 graden Celsius, ultraviolet licht en 70% ethanol-spray.

Alle vier de methoden elimineerden detecteerbaar levensvatbaar virus uit de N95-stoftestmonsters. De onderzoekers behandelden vervolgens volledig intacte, schone ademhalingstoestellen met dezelfde decontaminatiemethoden om de duurzaamheid van hergebruik te testen. Vrijwillige RML-medewerkers droegen de maskers twee uur om te bepalen of ze een goede pasvorm en afdichting over het gezicht behielden; decontaminatie werd driemaal herhaald met elk masker volgens dezelfde procedure.

De wetenschappers ontdekten dat ethanolspray de integriteit van de pasvorm en afdichting van het gasmasker beschadigde na twee ontsmettingssessies en raadde het daarom niet aan voor het ontsmetten van N95-gasmaskers. UV- en warmtebehandelde maskers begonnen na drie decontaminaties problemen met de pasvorm en afdichting te vertonen – wat suggereert dat deze maskers mogelijk tweemaal kunnen worden hergebruikt. De met VHP behandelde maskers vertoonden geen fouten, wat suggereert dat ze mogelijk driemaal opnieuw kunnen worden gebruikt.

De auteurs concludeerden dat VHP de meest effectieve decontaminatiemethode was, omdat er na slechts 10 minuten behandeling geen virus kon worden gedetecteerd. UV en droge hitte waren aanvaardbare ontsmettingsprocedures, mits de methoden gedurende ten minste 60 minuten worden toegepast. De auteurs sporen iedereen aan om een ​​N95-ademhalingstoestel te ontsmetten om de pasvorm en afdichting over het gezicht te controleren voor elk hergebruik.