Genetische variatie immuunsysteem kan ernst COVID-19 beïnvloeden

Genetische variabiliteit in het menselijk immuunsysteem kan de gevoeligheid voor en de ernst van infectie beïnvloeden door het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2), het virus dat verantwoordelijk is voor de coronavirusziekte (COVID- 19). Het onderzoek is vandaag, 17 april, gepubliceerd in Journal of Virology, een publicatie van de American Society for Microbiology.

Individuele genetische variatie kan verschillen in de sterkte van immuunreacties verklaren. Bepaalde genen van het immuunsysteem, de zogenaamde menselijke leukocytenantigeengenen die betrokken zijn bij het herkennen van pathogenen, verschillen van persoon tot persoon. Variaties kunnen van invloed zijn op hoe goed het immuunsysteem een ​​bepaald pathogeen herkent. Een slechte herkenning van SARS-CoV-2 kan ertoe leiden dat iemand kwetsbaarder wordt voor het virus.

“In het bijzonder zou het begrijpen van de manier waarop variatie in HLA [een component van het immuunsysteem dat meerdere genen bevat] het verloop van COVID-19 kunnen beïnvloeden, individuen met een hoger risico op de ziekte kunnen helpen identificeren”, aldus de auteurs van de nieuwe studie.

De auteurs tonen aan dat individuele HLA-, haplotype- en volledige genotype-variabiliteit waarschijnlijk het vermogen beïnvloeden om te reageren op SARS-CoV-2-infectie, en merken op dat bepaalde allelen in het bijzonder kunnen worden geassocieerd met een ernstigere infectie, zoals eerder is aangetoond met SARS- CoV.

“Dit is de eerste studie die wereldwijde distributies van HLA-typen en haplotypen rapporteert met mogelijke epidemiologische gevolgen in de context van de huidige pandemie”, schrijven de auteurs van de Oregon Health & Science University, Portland en de Portland VA Research Foundation.

“HLA-typen kan snel en goedkoop zijn”, schrijven de auteurs. “HLA-typering koppelen aan COVID-19-testen waar mogelijk, zou de beoordeling van de virale ernst in de populatie kunnen verbeteren. Na de ontwikkeling van een vaccin tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, konden personen met een hoog risico op HLA-typen voorrang krijgen bij vaccinatie. “