Relatie hoge bloeddruk in pubertijd en latere cognitieve achteruitgang

Hoge bloeddruk of hypertensie beïnvloedt alles, van uw bloedvaten tot je nieren, van gezichtsvermogen tot de seksuele functies. Bij oudere volwassenen wordt hoge bloeddruk ook geassocieerd met cognitieve achteruitgang als gevolg van een onderbroken bloedtoevoer naar de hersenen, evenals beroertes, hartaanvallen en verminderde mobiliteit.

Een nieuwe studie van de Northwestern University – Tel Aviv University heeft aangetoond dat proefpersonen die tijdens de jonge volwassenheid een relatief hoge bloeddruk ervoeren, ook een significante achteruitgang van de cognitieve functie en het looppatroon op middelbare leeftijd ervaren (ongeveer 56 jaar oud). Het studiecohort omvatte ongeveer 200 jonge volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 24 aan het begin van het onderzoek.

Het onderzoek werd geleid door prof. Farzaneh A. Sorond en dr. Simin Mahinrad van de afdeling Neurologie van de Noordwest-Universiteit en prof. Jeffrey Hausdorff van TAU’s Sackler Faculteit der Geneeskunde, TAU’s Sagol School of Neuroscience en het Centrum voor de studie van de beweging van Tel Aviv Medical Center , Cognitie en mobiliteit bij het neurologisch instituut. De studie werd op 21 november 2019 gepubliceerd in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association.

“We zien dat de schadelijke effecten van verhoogde bloeddruk op de hersenstructuur en -functie beginnen in de vroege volwassenheid. Dit toont de noodzaak aan van preventieve maatregelen voor hoge bloeddruk, zelfs op deze jonge leeftijd,” legt Prof. Hausdorff uit. “We weten dat slechte loop en cognitieve functie bij oudere volwassenen geassocieerd zijn met en voorspellen meerdere nadelige gezondheidsuitkomsten zoals cognitieve achteruitgang, dementie, vallen en overlijden. Onze studie toont aan dat de tijd om hoge bloeddruk te behandelen en toekomstige veranderingen in loop en cognitie is veel eerder – decennia eerder – dan eerder gedacht. ”

Bovendien suggereert de studie dat loopstoornissen een eerder kenmerk van hypertensief hersenletsel kunnen zijn dan cognitieve tekorten.

Voor het onderzoek beoordeelden de onderzoekers de bloeddruk, het looppatroon en de cognitie van 191 deelnemers uit het Coronary Artery Risk Development in Young Adults-onderzoek, een gemeenschapsgebaseerd cohort van jonge individuen dat meer dan 30 jaar werd gevolgd. In het laatste jaar van de follow-up werd de loop beoordeeld met behulp van een geinstrumenteerde loopmat; cognitieve functie werd geëvalueerd met behulp van neuropsychologische tests; en het niveau van de witte stof-intensiteit in de hersenen, een symptoom van hart- en vaatziekten, werd gemeten met behulp van MRI’s. De impact van de cumulatieve niveaus van hoge bloeddruk bleek gedurende dezelfde periode van 30 jaar onafhankelijk te zijn van andere vasculaire risicofactoren.

“Hogere cumulatieve bloeddruk werd geassocieerd met een lagere loopsnelheid, kleinere staplengte en hogere loopvariabiliteit,” zegt Prof. Hausdorff. “Hogere cumulatieve bloeddruk werd ook geassocieerd met lagere cognitieve prestaties in de uitvoerende, geheugen- en globale domeinen.”

“Ons afhaalpunt is dit: zelfs bij jonge volwassenen heeft bloeddruk significante implicaties, zelfs op niveaus onder de ‘hypertensie’ drempel, en is het belangrijk om te beoordelen en aan te passen voor toekomstige cognitieve functies en mobiliteit,” concludeert Prof. Hausdorff.