Populaire pijnstiller ibuprofen beïnvloedt leverenzymen bij muizen

Uit nieuw onderzoek aan de University of California, Davis blijkt dat de populaire pijnstiller ibuprofen mogelijk groter effect op de lever heeft dan eerder werd gedacht. Het onderzoek op laboratoriummuizen toont ook duidelijke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke dieren.

Ibuprofen behoort tot een groep geneesmiddelen van niet steroïde ontstekingsremmende medicijnen, of NSAID’s die veel gebruikt worden zonder recept tegen pijn en koorts. Het is algemeen bekend dat ibuprofen hartproblemen kan veroorzaken en het risico op een beroerte kan verhogen, maar de effecten op de lever zijn minder goed bekend, zei professor Aldrin Gomes, afdeling Neurobiologie, Fysiologie en Gedrag in het UC Davis College van Biologische Wetenschappen.

Gomes, postdoctoraal onderzoeker Shuchita Tiwari en collega’s gaven muizen een dosering met een matige hoeveelheid ibuprofen gedurende een week – gelijk aan een volwassen mens die dagelijks ongeveer 400 mg van het medicijn neemt. Daarna gebruikten ze geavanceerde massaspectrometrie in de Proteomics Core Facility van UC Davis om informatie over alle metabole routes in de levercellen vast te leggen.

“We ontdekten dat ibuprofen veel meer veranderingen in de eiwitexpressie veroorzaakte in de lever dan we hadden verwacht,’ zei Gomes.

Ten minste 34 verschillende metabole routes waren veranderd bij mannelijke muizen behandeld met ibuprofen. Ze omvatten routes die betrokken zijn bij het metabolisme van aminozuren, hormonen en vitamines, evenals de productie van reactieve zuurstof en waterstofperoxide in cellen. Waterstofperoxide vernietigt eiwitten en stresseert levercellen.

Verschillende effecten bij mannelijke en vrouwelijke muizen.

De onderzoekers ontdekten dat ibuprofen andere effecten had in de levers van mannelijke en vrouwelijke muizen. Bijvoorbeeld, het proteasoom – een systeem dat ongewenste eiwitten verwijdert – reageerde anders bij mannen en vrouwen. Ibuprofen verhoogt de activiteit van cytochroom P450, dat medicijnen afbreekt, bij vrouwen, maar verlaagde die bij mannen.

“De verhoging van cytochroom P450 kan betekenen dat andere geneesmiddelen samen  ingenomen met ibuprofen bij mannen langer in het lichaam kunnen blijven en dit is nog nooit eerder gemeld. Geen enkel medicijn is perfect, omdat alle medicijnen bijwerkingen hebben. Er worden echter veel medicijnen zoals ibuprofen overmatig gebruikt voor bepaalde milde aandoeningen,’ zei Gomes.

Op lange termijn is het belangrijk dat de wetenschap van start gaat met het aanpakken van de verschillen tussen mannen en vrouwen met betrekking tot metabolisme en effecten van geneesmiddelen, zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck