Insuline resistentie en seksuele gezondheid

“Het is een fundamenteel mensenrecht voor iedereen om een ​​bevredigend seksleven te hebben, en het is onze plicht als artsen om dit bij onze patiënten te bevorderen”, vertelt Dr. Priyanka Wali, MD, het publiek tijdens een CrossFit Health-evenement op december. 15, 2019. In deze presentatie focust Wali – die haar tijd verdeelt tussen de klinische praktijk, verschillende andere medische adviserende rollen en stand-up comedy – op de relatie tussen metabole en seksuele gezondheid.

Het belangrijkste argument van Wali is: “Elke persoon die symptomen van seksuele disfunctie vertoont, moet overwegen om op insulineresistentie te screenen.”

Hoewel ze erkent dat er weinig rigoureuze gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken zijn over dit onderwerp, benadrukt ze dat seksuele disfunctie een mogelijke indicator is van een onderliggend metabool probleem.

“Seksuele disfunctie is per definitie elke verstoring van het seksuele verlangen en van de psychofysiologische veranderingen die verband houden met de seksuele responscyclus bij mannen en vrouwen”, legt Wali uit. Bovendien komt de aandoening ‘vrij vaak voor’, zegt ze. Maar liefst “40 tot 50% van de vrouwen heeft seksuele disfunctie, ongeacht hun leeftijd”.