De impact van armoede en uitbuiting op het leven van kinderen

De schadelijke gevolgen van armoede voor kinderen en hun gezinnen en het groeiende probleem van uitbuiting worden onthuld in een nieuw rapport van onderzoekers van de Universiteit van Warwick en de Universiteit van East Anglia (UEA).

In gevallen van verwaarlozing vonden ze een cumulatief risico op schade voor een kind wanneer verschillende ouder- en omgevingsrisicofactoren aanwezig zijn in combinatie of gedurende een bepaalde periode. Bijvoorbeeld, de complexe manieren waarop de verbanden tussen huiselijk misbruik, middelenmisbruik en armoede vaak onderling afhankelijk zijn, zodat het aanpakken van een enkel probleem niet de onderliggende oorzaken of andere aanwezige kwesties behandelt.

De driejaarlijkse analyse van serieuze case reviews (SCR) vond ook een toename van het aantal adolescenten, wat nieuwe inzichten opleverde in de bedreigingen die sommige van deze jonge mensen, zowel thuis als in de zorg, ervoeren door verschillende aspecten van uitbuiting.

Criminele uitbuiting omvat een reeks activiteiten die het kind het slachtoffer maken, waaronder drugs, geweld, bendes, seksuele uitbuiting, vermiste kinderen en mensenhandel. Sommige kinderen waren zowel slachtoffers als daders van schade aan andere kinderen en hadden allemaal ondersteuning en bescherming nodig.

Een SCR vindt plaats nadat een kind sterft of ernstig gewond raakt en er vermoedelijk sprake is van misbruik of verwaarlozing. Het kijkt naar lessen die kunnen helpen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. In opdracht van het ministerie van Onderwijs is deze laatste driejaarlijkse analyse gebaseerd op 368 SCR’s die in april 2014 tot maart 2017 in Engeland zijn uitgevoerd.

Van deze 206 hadden betrekking op fatale gevallen, waarvan 78 rechtstreeks werden veroorzaakt door de ouders of verzorgers van het kind – gelijk aan 26 gevallen per jaar, hetgeen consistent is met eerdere analyses. Nog eens 106 sterfgevallen hadden betrekking op, maar werden niet direct veroorzaakt door mishandeling, waaronder plotselinge onverwachte sterfgevallen bij kinderen, zelfmoorden bij adolescenten en sterfgevallen door ongevallen of medische oorzaken waarbij verwaarlozing een bijdragende factor was. Tien kinderen werden gedood door mensen buiten het gezin, en voor 12 was de oorzaak niet duidelijk of niet gerelateerd aan mishandeling.

Hoewel het aantal SCR’s jaar op jaar fluctueert, is het aantal kinderen dat sterft als een direct gevolg van mishandeling relatief stabiel gebleven rond de 28 per jaar. Dit ondanks een gestage toename van de nationale beschermingsactiviteiten op jaarbasis.

Gedurende het tijdsbestek van deze beoordeling hadden slechts 54 van de kinderen die stierven of ernstig werden geschaad, een kinderbeschermingsplan (15%), wat suggereert dat kinderen met een kinderbeschermingsplan over het algemeen goed worden beschermd tegen de ernstigste schade. Complexiteit en cumulatieve schade waren bijna altijd kenmerken van gezinnen waar kinderen verwaarlozing ervoeren.

De analyse werd geleid door Marian Brandon, hoogleraar sociaal werk en directeur van het Centre for Research on Children and Families aan de UEA, en Peter Sidebotham, emeritus hoogleraar kindergezondheid aan de Warwick Medical School. Het is de zesde opeenvolgende nationale analyse van SCR’s die door het onderzoeksteam voor de overheid is uitgevoerd.

Prof Sidebotham zei: “Toen we de beoordelingen van kinderen die getroffen werden door ernstige en fatale kindermishandeling gedurende deze drie jaar, bekeken, werden we getroffen door de complexiteit van het leven van deze kinderen en gezinnen, en de uitdagingen – soms behoorlijk overweldigend – door de beoefenaars die hen in dergelijke complexiteit willen ondersteunen. ”

Er werden drukpunten gevonden bij de grenzen in en uit het kinderbeschermingssysteem en in veel gevallen was er behoefte aan voortdurende ondersteuning en monitoring van kwetsbare kinderen en gezinnen. De meerderheid van de kinderen in SCR’s stond bekend bij de sociale zorg van kinderen (55%), hoewel de meeste niet direct betrokken waren bij het kinderbeschermingssysteem.

Kleutertijd en adolescentie vertegenwoordigen de perioden van grootste kwetsbaarheid voor ernstige of fatale kindermishandeling. De onderzoekers zeggen dat het werken met kwetsbare adolescenten openheid en kansen voor jonge mensen vereist om hun zorgen met beoefenaars te onderzoeken zonder angst voor criminalisering, bijvoorbeeld in verband met schadelijk seksueel gedrag.

Prof Brandon zei: “Beoefenaars kunnen zich onvoorbereid voelen voor het werken met adolescenten die kwetsbaar zijn voor uitbuiting en hebben voortdurende training en ondersteuning nodig. Evenzo, zelfs als beoefenaars zich zelfverzekerd en goed geïnformeerd voelen over het gebruik van technologie, kunnen ze nog steeds moeite hebben om het gebruik van een jongere in een steeds veranderende digitale wereld te ondersteunen en is relevante, up-to-date training essentieel. ”

Ze voegde eraan toe: “Kinderen in de zorg of door gerechtelijke procedures gaan, hebben specifieke behoeften die zorgvuldige beoordelingen, monitoring en ondersteuning vereisen. Beoordelingen moeten niet alleen kijken naar wat er in het verleden met het kind is gebeurd en wat dat nu voor hun behoeften inhoudt, maar ook naar de toekomst kijken en welke hulp nodig is naarmate het kind groeit. ”

Bron: University of East Anglia