Vapers hebben verandering in genoom met link naar kanker

Dit is de nieuwste studie van een onderzoeksteam van Keck School of Medicine van USC dat gebruikers van e-sigaretten laat zien dat ze aan kanker gerelateerde moleculaire veranderingen ontwikkelen vergelijkbaar met rokers.

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Epigenetics worden er belangrijke biologische veranderingen gevonden in het DNA bij vapers die ook waargenomen worden bij rokers.

Een team van wetenschappers van de Keck School of Medicine van USC hebben ontdekt dat mensen die vapen dezelfde chemische modificaties in hun overall genoom en in delen van hun DNA vertonen als degenen die sigaretten roken.

Deze specifieke chemische veranderingen, ook bekend als epigenetische veranderingen kan een slechte werking van genen veroorzaken wat meestal ook gevonden wordt in bijna alle soorten menselijke kanker en andere ernstige ziekten.

De bevindingen dragen bij aan een groeiende lijst van gezondheidsproblemen in verband met vapen dat door velen wordt gezien als een veiliger alternatief voor roken.  Het gebruik van e-sigaretten is gestegen onder jongeren, met meer dan 25 procent bij middelbare scholieren.

De nieuwe studie, geleid door Ahmad Besaratinia, PhD, universitair hoofddocent aan de Keck School of Medicine van USC, onderzocht een groep mensen waarbij overeenkomst was in leeftijd, geslacht en ras, gelijkelijk verdeeld in drie categorieën: vapers, rokers en een controlegroep van mensen die helemaal niet rookten.

Bloed werd getrokken bij elk van de deelnemers en getest op veranderingen in niveaus van twee specifieke chemische kenmerken verbonden aan DNA die impact hebben op de genactiviteit en/of functie. Deze omvatten: (1) methylgroepen in een specifieke DNA-sequentie, Long Interspersed Nucleotide-element 1 (LINE-1)genoemd; en (2) hydroxymethylgroepen. Veranderingen in de niveaus van deze chemische tags zijn belangrijk voor genomische stabiliteit en regulatie van genexpressie in verschillende stadia van de ontwikkeling, evenals bij ziekten zoals kanker.

Van de 45 deelnemers aan de studie vertoonden zowel vapers als rokers een significante verlaging van de niveaus van beide chemische tags vergeleken met de controlegroep. Dit is de eerste studie die aantoont dat vapers, net zoals rokers deze biologisch belangrijke veranderingen detecteerbaar in hun bloedcellen, hebben.

“Dat betekent niet dat deze mensen kanker gaan ontwikkelen,” zei Besaratinia. “Maar wat we zien is dat dezelfde veranderingen in chemische tags detecteerbaar in tumoren van kankerpatiënten ook worden gevonden bij mensen die vapen of roken, vermoedelijk door blootstelling aan kankerverwekkende chemicaliën aanwezig in sigarettenrook en in het algemeen bij veel lagere niveaus in de damp van elektronische sigaretten.”

Dit is de nieuwste studie die Besaratinia heeft uitgevoerd over vapers en rokers. Hun eerdere studie gepubliceerd vorig jaar (IJMS, 2019) onderzocht veranderingen in genexpressie in epitheelcellen uit de mond van vapers en rokers vergeleken met een controlegroep. In die studie vertoonden beide abnormale genexpressie in een groot aantal genen gekoppeld aan kanker.

“Onze nieuwe studie voegt een belangrijk stuk toe aan die puzzel door te demonstreren dat epigenetische mechanismen, specifieke veranderingen in chemische tags gehecht aan het DNA, kunnen bijdragen aan de abnormale expressie van genen zowel bij vapers als bij rokers,” zei Besaratinia.

Hij en zijn team zijn van plan hun onderzoek verder te zetten. De volgende stap is om te kijken naar het hele genoom en alle genen te identificeren waarop deze twee chemische veranderingen inwerken bij vapers versus rokers.

“Gezien de gevestigde rol die veel genen spelen bij menselijke ziekten, kan dit onderzoek waardevolle informatie opleveren met onmiddellijke gevolgen voor de volksgezondheid en het beleid, zei Besaratinia. “De epidemie van tiener vapen en de recente uitbraak van aan vapen gerelateerde ernstige longletsels en sterfgevallen in de VS onderstrepen het belang van het genereren van wetenschappelijk bewijs waarbij toekomstige regelgeving voor elektronische sigarettenproductie, marketing en distributie gebaseerd kunnen zijn.”

Vertaling persbericht Andre Teirlinck