Tandvleesaandoeningen verhogen risico op beroertes

Tandvleesaandoeningen werden gelinkt met een hoger aantal beroertes veroorzaakt door verkalking van grote slagaderen in de hersenen en ook met ernstige verstoppingen van slagaders die nog geen symptomen veroorzaakt hebben, volgens inleidend onderzoek dat zal worden gepresenteerd tijdens de American Stroke Association’s International Stroke Conference 2020 op 19 t/m 21 februari in Los Angeles, de eerste bijeenkomst te wereld voor onderzoekers en clinici die zijn toegewijd aan de wetenschap met betrekking tot beroertes en gezondheid van de hersenen.

Twee studies brengen de mogelijkheid naar voren dat het behandelen van tandvleesaandoeningen, naast het behandelen van andere risicofactoren met betrekking tot beroertes, de ernst van de opbouw van verkalkte aderen en de vernauwing van bloedvaten in de hersenen, welke kunnen leiden tot een nieuwe, of terugkerende beroerte, kan verminderen. Echter, deze twee studies geven niet een definitieve bevestiging van een oorzaak-gevolg-relatie tussen tandvleesaandoeningen en verstopping van slagaders of risico op een beroerte.

“Een tandvleesaandoening is een chronische bacteriële infectie die van invloed is op de zachte en harde structuren die de tanden ondersteunen, en is gelinkt aan ontsteking. Omdat ontstekingen een grote rol lijken te spelen in het ontwikkelen en verergeren van atherosclerose, of ‘verkalking’ van bloedvaten, onderzochten we of tandvleesaandoeningen gelinkt zijn met blokkades in bloedvaten en beroertes veroorzaakt door artherosclerose van de bloedvaten van de hersenen”, aldus Souvik Sen, M.D., M.S., M.P.H., auteur van beide studies, en professor en chair of the Department of Neurology aan de University of South Carolina School of Medicine in Columbia.

====

Parodontitis link met atherotrombotische beroerte (Oral Presentation 85)

Onderzoekers onderzochten 265 patiënten (gemiddelde leeftijd 64, 49% blank, 56% mannelijk), die een beroerte hadden gehad tussen 2015 en 2017, om te analyseren of tandvleesaandoening gelinkt was met specifieke typen beroertes. Ze ontdekten:

‘Grote slagaders-beroertes’, veroorzaakt door intracraniële atherosclerose kwamen twee keer zoveel voor bij patiënten met tandvleesaandoeningen als bij diegenen zonder tandvleesaandoeningen. Patiënten met tandvleesaandoeningen hadden drie keer zoveel kans om een beroerte te krijgen waarbij bloedvaten betrokken waren uit het achterste gedeelte van de hersenen, welke het zicht, coördinatie en andere vitale lichamelijke functies reguleert. En tandvleesaandoeningen kwamen vaker voor bij patiënten die een beroerte hadden gehad waarbij grote bloedvaten binnenin de hersenen betrokken waren, maar kwamen echter niet vaker voor onder diegenen die een beroerte hadden gehad waarbij blokkades van bloedvaten buiten de hersenen betrokken waren.

Rol van parodontitis met betrekking tot intracraniële atherosclerose (Oral Presentation 136)

Bij 1145 mensen die geen beroerte hadden gehad, geselecteerd uit de Dental Atherosclerosis Risk in Communities (DARIC) Study, gebruikten onderzoekers twee MRI-scans om blokkades in slagaders in de hersenen te meten. Deelnemers waren gemiddeld 76 jaar oud, 78% was blank en 55 % was vrouwelijk. Onderzoek aan het tandvlees werd gebruikt om te bepalen of tandvleesaandoeningen aanwezig waren, alsmede de ernst ervan. Onderzoekers ontdekten:

Slagaders in de hersenen waren ernstig verkalkt (50% of meer) bij 10% van de deelnemers;

Mensen met gingivitis, ontsteking van het tandvlees, hadden twee keer zoveel kans om gemiddeld ernstig vernauwde slagaders, opgebouwd door plaque, te hebben, in vergelijking tot diegenen zonder tandvleesaandoeningen.

Na het in acht nemen van overige factoren zoals leeftijd, hoge bloeddruk, en hoog cholesterol, hadden mensen met gingivitis 2.4 maal zoveel kans om ernstig verstopte slagaders in de hersenen te hebben. “Het is belangrijk voor clinici om te herkennen dat aandoeningen aan het tandvlees een belangrijke bron zijn van ontstekingen bij hun patiënten, en om met deze patiënten zich samen te richten op het aanpakken van de tandvleesaandoening”, aldus Sen

In de studie deden geen mensen mee die tandvleesaandoeningen, resulterend in het verlies van tanden, hadden. “We werken momenteel aan een studie om te evalueren of behandeling van tandvleesaandoeningen, de link er van met beroertes kan doen verminderen”, aldus Sen.

Vertaling: Arnoud