Metalen in e-sigaretten zorgen voor DNA schade

Onderzoekers van de Universiteit van Californië, Riverside, hebben een onderzoek afgerond waarin biomarkers en metaalconcentraties in de urine van gebruikers van e-sigaretten, niet-rokers en sigarettenrokers worden vergeleken.

Ze vonden dat de biomarkers, die blootstelling, effect en potentiële schade weerspiegelen, beide bij gebruikers van e-sigaretten verhoogd zijn in vergelijking met de andere groepen en gekoppeld zijn aan metaalblootstelling en oxidatieve DNA-schade.

“Onze studie wees uit dat gebruikers van e-sigaretten worden blootgesteld aan verhoogde concentraties van mogelijk schadelijke niveaus van metalen – vooral zink – die verband houden met verhoogde oxidatieve DNA-schade,” zei Prue Talbot, een professor in celbiologie, die het onderzoeksteam leidde .

Zink, een voedingsstof, speelt een belangrijke rol bij de groei, het immuunsysteem en wondgenezing. Te weinig van dit essentiële sporenelement kan de dood veroorzaken; te veel ervan kan ziekte veroorzaken. Zijn tekort, evenals zijn overmaat, veroorzaken cellulaire oxidatieve stress, die, indien niet gecontroleerd, kan leiden tot ziekten zoals atherosclerose, hart- en vaatziekten, longfibrose, acute lymfatische leukemie en longkanker.

Elektronische sigaretten bestaan ​​uit een batterij, een verstuiver en navulvloeistof. Metalen in e-sigarettenaërosolen komen voornamelijk van de metalen componenten in de verstuiver – nichrome draad, tinsoldeerverbindingen, messing klemmen, isolerende omhulsels en wieken – evenals de e-vloeistoffen die de verstuivers verwarmen.

De studie, die verschijnt in BMJ Open Respiratory Research, markeert de eerste keer dat onderzoekers urinaire biomarkers van effect en potentiële schade in verband met metalen bij gebruikers van e-sigaretten hebben onderzocht en gekwantificeerd.

Een biomarker is een kwantificeerbaar kenmerk van een biologisch proces. Met biomarkers kunnen onderzoekers en artsen een biologische of chemische stof meten die een indicatie is van de fysiologische toestand van een persoon. Eerdere e-sigaretstudies met mensen hebben biomarkers van blootstelling onderzocht – bijvoorbeeld nicotine of nicotinemetabolieten – maar geen enkele heeft biomarkers van potentiële schade bestudeerd of aangetoond hoe deze schade correleert met blootstelling aan metaal.

De biomarkers bestudeerd door de UC Riverside onderzoekers waren 8-hydroxydeoxyguanosine (8-OHdG), een biomarker van oxidatieve DNA-schade; 8-isoprostaan, een indicator voor de oxidatieve afbraak van lipiden; en metallothioneïne, een metaalreactie-eiwit. Alle drie biomarkers waren significant hoger bij gebruikers van e-sigaretten vergeleken met de concentraties bij sigarettenrokers.

“Onze bevindingen bevestigen opnieuw dat het gebruik van e-sigaretten niet onschadelijk is,” zei Shane Sakamaki-Ching, een afgestudeerde student in het Cell, Molecular and Developmental Biology Graduate Program en de eerste auteur van het onderzoek. “Inderdaad, langdurig gebruik kan leiden tot ziekteprogressie.”

De onderzoekers adviseren artsen om voorzichtig te zijn bij het aanbevelen van e-sigaretten aan hun patiënten.

elektronische sigarettenaërosolen bevatten potentieel schadelijke chemicaliën, cytotoxische smaakstoffen, metalen, ultrafijne deeltjes en reactieproducten. Het gebruik van e-sigaretten is in verband gebracht met nadelige gezondheidseffecten zoals ademhalingsaandoeningen, verhoogd risico op hart- en vaatziekten en verminderde wondgenezing na een operatie.

“Vooral zwangere vrouwen moeten niet worden aangemoedigd om e-sigaretten te gebruiken,” zei Talbot. “Overtollig zink in hun lichaam kan leiden tot misselijkheid en diarree. Gezien de recente sterfgevallen en longziekten die verband houden met het gebruik van e-sigaretten, moet iedereen bewust worden gemaakt van de mogelijke gezondheidsrisico’s in verband met het gebruik van e-sigaretten.”