Waarom we ons ook zorgen moeten maken over schermtijd ouders

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd in de Converstaion

Overmatige schermtijd is de oorzaak van verschillende kwalen, waaronder obesitas en slechte geestelijke gezondheid. Om deze negatieve effecten te verminderen, moeten we de dingen begrijpen die kinderen aanmoedigen om veel tijd voor een scherm door te brengen.

Kinderen leren en ontwikkelen hun gedrag door naar anderen te kijken, vooral hun ouders, en dit omvat schermgebruik. Het soort apparaten dat ouders gebruiken en de tijdsduur waarvoor ze het gebruiken, zijn in feite de sterkste voorspellers van het schermgebruik en de schermtijd van hun kind. Ouders bepalen ook de beschikbaarheid van schermen en technologie en stellen de regels voor het gebruik ervan vast.

Afgeleid ouderschap
Hoewel ouders verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de limieten voor de schermtijd van hun kind, kunnen de eisen van de moderne wereld – en werk- en privéleven – het voor ouders moeilijk maken om uit te schakelen en hun eigen schermtijd te beperken. De constante connectiviteit die mobiele telefoons mogelijk maken, maakt het steeds moeilijker te beheren en kan leiden tot afgeleid ouderschap.

Hoewel wordt gedacht dat ouders meer tijd met hun kinderen doorbrengen dan in het verleden, wordt gedacht dat de kwaliteit van de interacties is afgenomen. In een onderzoek uit de VS meldden ouders van kinderen van 5-18 jaar dat ze iets minder quality time met hun kinderen doorbrachten dan ze op hun telefoons doorbrachten.

Sociologen, mediatheoretici en technologie-experts hebben betoogd dat digitale technologie ons afleidt, met negatieve sociale en emotionele gevolgen tot gevolg. Hoewel we weten dat de schermtijd van ouders de schermtijd van hun kind beïnvloedt, weten we minder over de gevolgen van afgeleid onderwijs door schermtijd.

Lees het volledige artikel van dr. Natalie Pearson in het gesprek.