Roken verhoogt het risico op complicaties na operaties

Tabaksrokers hebben een aanzienlijk hoger risico dan niet-rokers voor post-chirurgische complicaties, waaronder verminderde hart- en longfuncties, infecties en vertraagde of verminderde wondgenezing.

Maar nieuw bewijs toont aan dat rokers die ongeveer 4 weken of langer stoppen voor de operatie een lager risico op complicaties hebben en 6 maanden later betere resultaten. Patiënten die stoppen met roken hebben minder kans op complicaties met anesthesie in vergelijking met reguliere rokers.

Een nieuwe gezamenlijke studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Universiteit van Newcastle, Australië en de Wereldfederatie van verenigingen van anesthesiologen (WFSA), laat zien dat elke tabaksvrije week na 4 weken de gezondheidsresultaten met 19% verbetert, vanwege verbeterde bloedtoevoer door het lichaam naar essentiële organen.

“Het rapport levert bewijs dat er voordelen zijn aan het uitstellen van kleine of niet-spoedoperaties om patiënten de mogelijkheid te geven om te stoppen met roken, wat resulteert in een beter gezondheidsresultaat,” zei Dr. Vinayak Prasad, afdelingshoofd, No Tobacco, Wereldgezondheidsorganisatie.

Nicotine en koolmonoxide, beide aanwezig in sigaretten, kunnen het zuurstofgehalte verlagen en het risico op hartgerelateerde complicaties na de operatie aanzienlijk verhogen. Tabak roken beschadigt ook de longen waardoor het moeilijk wordt voor de juiste hoeveelheid lucht om door te stromen, waardoor het risico op post-chirurgische complicaties aan de longen toeneemt. Roken vervormt het immuunsysteem van een patiënt en kan de genezing vertragen, waardoor het risico op infectie op de wond vergroot. Roken met slechts één sigaret vermindert het vermogen van het lichaam om na de operatie de noodzakelijke voedingsstoffen te leveren voor genezing.

“Complicaties na een operatie vormen een grote last voor zowel de zorgverlener als de patiënt. Artsen, eerstelijnsartsen, chirurgen, verpleegkundigen en gezinnen zijn belangrijk bij het ondersteunen van een patiënt om te stoppen met roken in elke fase van de zorg, vooral voor een operatie. ”Dr. Shams Syed, coördinator, kwaliteit van zorg, WHO. De WHO moedigt landen aan stopprogramma’s en educatieve campagnes op te nemen in hun gezondheidssystemen om het bewustzijn te verspreiden en mensen te helpen stoppen met roken.