Onze plicht jegens de aarde is om onze zaden te redden – Vandana Shiva

Dr. Vandana Shiva volgde een opleiding tot fysicus aan de Universiteit van Punjab en voltooide haar Ph.D. over de ‘Hidden Variables and Non-locality in Quantum Theory’ van de University of Western Ontario, Canada. Later verschoof ze naar interdisciplinair onderzoek in wetenschap, technologie en milieubeleid, dat ze uitvoerde aan het Indian Institute of Science en het Indian Institute of Management in Bangalore, India.

In 1982 richtte ze een onafhankelijk instituut op – de Research Foundation for Science, technology and ecology in Dehra Dun – toegewijd aan hoogwaardig en onafhankelijk onderzoek om de belangrijkste ecologische en sociale problemen van onze tijd aan te pakken, in nauwe samenwerking met lokale gemeenschappen en sociale bewegingen.

In 1991 richtte ze Navdanya op, een nationale beweging om de diversiteit en integriteit van levende hulpbronnen te beschermen – vooral inheems zaad – en om biologische landbouw en eerlijke handel te bevorderen. De afgelopen twee decennia heeft Navdanya samengewerkt met lokale gemeenschappen en organisaties, die meer dan 500.000 boeren voor mannen en vrouwen bedienen.

De inspanningen van Navdanya hebben geresulteerd in het behoud van meer dan 3000 rijstvariëteiten uit heel India, en de organisatie heeft 60 zaadbanken opgericht in 16 staten in het hele land. In 2004 startte Dr. Shiva Bija Vidyapeeth, een internationaal college voor duurzaam leven in Doon Valley, in samenwerking met Schumacher College, Verenigd Koninkrijk.