Marathonlopers verlagen hun bloeddruk en arteriële stijfheid

Het nieuwe jaar betekent dat het tijd is om resoluties voor 2020 te bepalen, en nieuw onderzoek onder leiding van UCL en Barts Health NHS Trust suggereert dat het voor de eerste keer lopen van een marathon verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben.

De studie, gepubliceerd door het Journal of the American College of Cardiology, toonde aan dat voor de eerste keer marathonlopers, training en voltooiing van de marathon resulteerden in verlagingen van de bloeddruk en aortastijfheid bij gezonde deelnemers die gelijk stonden aan een vermindering van vier jaar in vasculaire leeftijd. De grootste voordelen werden gezien bij oudere, langzamere mannelijke marathonlopers met hogere basislijnbloeddruk.

Dr. Charlotte Manisty (UCL Institute of Cardiovascular Science & Barts Heart Center) zei: “Omdat clinici patiënten in het nieuwe jaar ontmoeten, kan het doen van een doelgerichte aanbeveling voor oefentraining – zoals het aanmelden voor een marathon of fun-run – een goede motivator zijn voor onze patiënten om actief te blijven. Onze studie benadrukt het belang van levensstijlaanpassingen om de risico’s van veroudering te vertragen, vooral omdat het nooit te laat lijkt, zoals blijkt uit onze oudere, langzamere hardlopers. ”

Arteriële stijfheid is een normaal onderdeel van veroudering, maar het verhoogt ook het cardiovasculaire risico bij verder gezonde personen door bij te dragen aan verhoogde polsdruk en ventriculaire overbelasting, die worden geassocieerd met dementie en cardiovasculaire en nierziekten, zelfs bij afwezigheid van plaque in de slagaders. Hoewel bloeddrukmedicatie de arteriële stijfheid bij gevestigde hartaandoeningen kan wijzigen, treden meer cardiovasculaire gebeurtenissen op bij personen zonder hoge bloeddruk.

Regelmatige aërobe oefening is een levensstijlaanpassing die reële gevolgen heeft, vooral met de groei van massale deelname als een steeds populairdere vorm van niet-voorgeschreven oefeningen. De onderzoekers gebruikten een groep van 138 gezonde, eerste marathonlopers uit de marathon van Londen in 2016 en 2017. Ze onderzochten de deelnemers vóór de training en na voltooiing van de marathon om te bepalen of leeftijdsgebonden aortastijfheid omkeerbaar zou zijn met praktijktraining.

Deelnemers hadden geen significante medische voorgeschiedenis of cardiale geschiedenis en liepen niet langer dan twee uur per week bij aanvang. Gemiddeld waren de deelnemers 37 jaar oud en was 49% man. De onderzoekers voerden alle metingen uit voordat de training zes maanden voorafgaand aan de marathon begon en herhaalden ze allemaal binnen drie weken na het voltooien van de marathon van Londen, maar niet eerder dan een week na de marathon om acute effecten van inspanning te voorkomen.

Beoordelingen omvatten bloeddrukmetingen en metingen van aortastijfheid door middel van cardiovasculaire magnetische resonantiebeeldvorming. Biologische aorta-leeftijd werd bepaald uit de relatie tussen de leeftijd van de deelnemer en de aortastijfheid op drie niveaus van de aorta.

De gemiddelde marathonlooptijd was 5,4 uur voor vrouwen en 4,5 uur voor mannen. In vergelijking met trainingsgegevens en marathon-doorlooptijden van 27.000 hardlopers, bleken deze tijden consistent te zijn met een trainingsschema van zes tot 13 mijl per week.

Training verminderde de systolische en diastolische bloeddruk met respectievelijk 4 en 3 mmHg. Over het algemeen nam de aortastijfheid af met training en was het meest uitgesproken in de distale aorta met een toename van de uitrekbaarheid van 9%. Dit kwam overeen met een vermindering van de ‘aorta-leeftijd’ met bijna vier jaar. Oudere patiënten hadden grotere veranderingen met oefentraining, waarbij mannen en patiënten met tragere marathontijden het grootste voordeel genoten.

Dr. Manisty voegde eraan toe: “Onze studie toont aan dat het mogelijk is om de gevolgen van veroudering op onze bloedvaten binnen slechts zes maanden ongedaan te maken. Deze voordelen werden waargenomen bij algehele gezonde personen over een breed leeftijdsbereik en hun marathontijden wijzen op haalbare oefentraining bij beginnende deelnemers. “