Lagere testosteron niveaus bij mannen door vetarm dieet

Voor veel mannen met te weinig testosteron kan afvallen helpen het niveau ervan te verhogen. Bepaalde diëten – specifiek een vetarm dieet – kunnen worden geassocieerd met een kleine maar belangrijke vermindering van testosteron, suggereert een studie in The Journal of Urology®, het Publicatieblad van de American Urological Association (AUA). Het blad wordt gepubliceerd in de Lippincott portefeuille door Wolters Kluwer.

“Wij ontdekten dat mannen die een vet beperkend dieet volgden, minder serum testosteron hadden” volgens het rapport van Jake Fantus, MD, van de sectie Urologie, afdeling chirurgie, University of Chicago Medicine en collega’s van het Department Urologie, Northwestern University Feinberg School of Medicine, en de Afdeling Heelkunde, NorthShore University Health System. “Echter,” voegen de onderzoekers eraan toe: ‘de klinische betekenis van kleine verschillen in serum T is onduidelijk. ”

Beste dieet voor laag testosteron? Nog geen enkel goed antwoord.

Dr. Fantus en collega’s analyseerden gegevens van meer dan 3.100 mannen uit een landelijke gezondheidsstudie (het nationale gezondheids- en voedingsonderzoek Enquête of NHANES). Alle deelnemers hadden beschikbare gegevens over hun dieet en serum testosteronspiegel.

Gebaseerd op een tweedaagse dieetgeschiedenis, voldeden 14,6 procent van de mannen aan de criteria voor een vetarm dieet, zoals gedefinieerd door de American Heart Association (AHA). Nog eens 24,4 procent van de mannen volgde een mediterraan dieet met veel fruit, groenten en volle granen maar met weinig dierlijke eiwitten en zuivelproducten. Slechts enkele mannen voldeden aan de criteria voor het AHA-koolhydraatarm dieet en werden uitgesloten van de analyse.

Het gemiddeld serum testosteron niveau was 435,5 ng/dL (nanogram per deciliter). Serum testosteron was lager bij mannen op de twee beperkende diëten: gemiddeld 411 ng/dL voor mensen met een vetarm dieet en 413 ng/dL voor die op het mediterrane dieet.

De associaties zijn gecorrigeerd voor andere factoren die van invloed kunnen zijn op testosteron, inclusief leeftijd, body mass index, lichamelijke activiteit en medische omstandigheden. Na aanpassing werd het vetarm dieet aanzienlijk geassocieerd met verminderd serum testosteron, maar dat was niet met het Middellandse Zee dieet.

In totaal had 26,8 procent van de mannen testosteron niveaus lager dan 300 ng/dL. Ondanks het verschil in gemiddelde testosteron niveaus, was het aandeel mannen met laag testosteron vergelijkbaar in alle dieetgroepen.

Lage testosteron komt veel voor in de Verenigde Staten: elk jaar worden ongeveer 500.000 mannen gediagnosticeerd met testosteron tekort. Testosteron tekort kan leiden tot problemen, waaronder verminderde energie en libido, samen met fysiologische veranderingen, inclusief verhoogd lichaamsvet en verminderde minerale botdichtheid.

Naast medicijnen, omvat de behandeling bij lage testosteron vaak ook levensstijl aanpassingen, zoals lichaamsbeweging en gewichtsverlies. Maar de effecten van voeding op testosteron niveaus zijn onduidelijk. Omdat testosteron een steroïde hormoon is afgeleid van cholesterol, kunnen veranderingen in vetinname de testosteron niveaus veranderen. Deze nieuwe analyse van hoe dieet serum testosteron beïnvloedt levert bewijs dat een vetarm dieet geassocieerd is met lagere testosteron niveaus.

Welk dieet is het beste voor mannen met een tekort aan testosteron? Het antwoord blijft onbekend, volgens de auteurs. Bij mannen met overgewicht of obesitas zijn de gezondheidsvoordelen van een vetarm dieet waarschijnlijk veel groter dan de kleine vermindering van serum testosteron. Voor mannen die geen overgewicht hebben kan het vermijden van een vetarm dieet “een redelijk onderdeel zijn” van een veelzijdige aanpak voor het verhogen van het serum testosteron.

Dr. Fantus en co-auteurs merken op dat verdere studies nodig zullen zijn om hun bevindingen te bevestigen en het mechanisme te verduidelijken waarmee beperkende diëten testosteron verminderen. Maar vanwege de moeilijkheden van grootschalige voedingsstudies is het onwaarschijnlijk dat definitieve studies zullen uitgevoerd worden. “Daarom vormen onze gegevens een waardevolle benadering van het beantwoorden van deze belangrijke vraag,” concluderen de auteurs.

Vertaling persbericht: Andre Teirlinck