Amerikaanse biobrandstoffen niet schuld ontbossing Indonesië en Maleisië

Een Purdue University-analyse toont aan dat de productie en het beleid van de VS biobrandstof slechts een verwaarloosbaar deel van het land uitmaken dat sinds de jaren negentig is vrijgemaakt voor verhoogde palmolieproductie.

Sinds 1990 hebben de Verenigde Staten hun productie van biobrandstoffen opgevoerd – tot ongeveer 16 miljard liter ethanol en 1,6 miljard liter biodiesel in 2017. Tegelijkertijd is de productie van palmolie bijna zesvoudig toegenomen, voornamelijk voor voedselproductie, en daarmee ook voor aanzienlijke ontbossing in Indonesië en Maleisië.

Die overlapping heeft ertoe geleid dat sommige analisten de Verenigde Staten de schuld geven voor ontbossing in Indonesië en Maleisië, wat suggereert dat de uitbreiding van de palmolieproductie wordt aangedreven door de productie van biobrandstoffen in de VS. Maar een Purdue University-onderzoek toont aan dat slechts een fractie van de ontbossing in die landen kan worden gevestigd op de Amerikaanse productie en het beleid voor biobrandstoffen.

“Onze analyse toont aan dat minder dan 1 procent van het land dat in Indonesië en Maleisië is gekapt, kan worden gekoppeld aan de productie van biobrandstoffen in de VS”, zegt Farzad Taheripour, universitair hoofddocent landbouweconomie aan Purdue. “Het bedrag is niet significant. We hebben het over duizenden hectaren temidden van de miljoenen die zijn vrijgemaakt voor oliepalmplantages en de productie van andere grondstoffen in Maleisië en Indonesië. “