Vergeetachtigheid kan afhangen van het tijdstip van de dag

Kan ik me iets niet herinneren? Wacht tot later op de dag. Onderzoekers hebben een gen in muizen geïdentificeerd dat geheugenherinnering op verschillende tijdstippen van de dag lijkt te beïnvloeden en hebben bijgehouden hoe het ervoor zorgt dat muizen vergeetachtiger worden net voordat ze normaal wakker worden.

“Misschien hebben we het eerste gen in muizen geïdentificeerd dat specifiek is voor het ophalen van geheugen”, zegt professor Satoshi Kida van de afdeling Toegepaste Biologische Chemie van de Universiteit van Tokio.

Onderzoekers testten het geheugen van muizen van hetzelfde object op verschillende tijdstippen van de dag om onderscheid te maken tussen hen die het object niet hadden leren herkennen (probleem met geheugenvorming) en ze niet herinneren (probleem met geheugenherinnering).

Elke keer dat je iets vergeet, kan het zijn dat je het niet echt hebt geleerd – zoals de naam van de persoon aan wie je zojuist werd voorgesteld; of het kan zijn omdat je niet in staat bent om de informatie terug te halen waar het in je hersenen is opgeslagen – zoals de songtekst van je favoriete nummer dat je uit je hoofd glijdt.

Veel geheugenonderzoekers bestuderen hoe nieuwe herinneringen worden gemaakt. De biologie van vergeten is ingewikkelder om te bestuderen vanwege de moeilijkheden om onderscheid te maken tussen niet weten en niet herinneren.

“We hebben een geheugentest ontworpen die onderscheid kan maken tussen niet leren versus weten maar niet kunnen onthouden”, zei Kida.

Onderzoekers testten de herinneringen van jonge volwassen mannelijke en vrouwelijke muizen. In de ‘leer’- of trainingsfase van de geheugentests lieten onderzoekers muizen een nieuw object een paar minuten verkennen.

Later, in de “recall” -fase van de test, zagen onderzoekers hoe lang de muizen het object aanraakten toen het opnieuw werd geïntroduceerd. Muizen besteden minder tijd aan het aanraken van objecten die ze zich eerder herinneren. Onderzoekers testten de terugroeping van de muizen door hetzelfde object op verschillende tijdstippen van de dag opnieuw te introduceren.

Ze deden dezelfde experimenten met gezonde muizen en muizen zonder BMAL1, een eiwit dat de expressie van vele andere genen reguleert. BMAL1 fluctueert normaal gesproken tussen lage niveaus net voor het wakker worden en hoge niveaus voor het slapen gaan.

Muizen getraind net voordat ze normaal wakker werden en getest net nadat ze normaal gingen slapen, herkenden het object.

Muizen trainden tegelijkertijd – net voordat ze normaal wakker werden – maar 24 uur later getest, herkenden het object niet.

Gezonde muizen en muizen zonder BMAL1 hadden hetzelfde patroon van resultaten, maar de muizen zonder BMAL1 waren nog vergeetachtiger net voordat ze normaal wakker werden. Onderzoekers zagen dezelfde resultaten toen ze muizen testten op het herkennen van een object of het herkennen van een andere muis.

Iets over het tijdstip van de dag, net voordat ze normaal wakker worden, wanneer BMAL1-niveaus normaal laag zijn, zorgt ervoor dat muizen zich niet iets herinneren dat ze zeker hebben geleerd en weten.

Volgens Kida vermoedde de geheugenonderzoekgemeenschap eerder dat de interne, of circadiane klok die verantwoordelijk is voor het reguleren van slaap-waakcycli ook van invloed is op het leren en de geheugenvorming.

“Nu hebben we bewijs dat de circadiane klokken geheugenherinnering reguleren,” zei Kida.

Link