Slechte voedingsgewoonten kunnen risicofactoren macula degeneratie verhogen

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) is een van de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid bij ouderen in Hong Kong. Het belangrijkste symptoom is de geleidelijke vervaging van het centrale zicht, veroorzaakt door de multifactoriële degeneratie van netvliescellen. Naarmate de ziekte vordert, kunnen bepaalde patiënten met atrofische AMD (droge vorm) maculaire neovascularisatie (natte vorm) ontwikkelen, wat snel verlies van het gezichtsvermogen veroorzaakt. Helaas is de incidentie van neovasculaire AMD hoger in Hongkong bevolking vanwege erfelijkheid. Hoewel neovascularisatie momenteel kan worden beheerst door anti-VEGF-injecties, ontbreken effectieve preventieve maatregelen nog steeds.

Universitair docent dr. Jetty Chung-Yung Lee en afgestudeerd onderzoeker Andy Ho-Hang Leung van de School of Biological Science, en ere-universitair docent dr. Ian YH Wong en eredoctor-assistent dr. Alex LK Ng van de afdeling Oogheelkunde van de Universiteit van Hong Kong ( HKU), ontdekten in een observationele studie dat de representatieve Hong Kong-bevolking een tekort had aan vette vis vetzuren en donkergroene groenten (carotenoïden) en overmatig rood vlees (omega-6-vetzuur) in het dieet had, dat verhoogde het risico op het ontwikkelen van AMD. De slechte voedingsgewoonten werden ook geassocieerd met het genereren van vetzuurgeoxygeneerde producten via vrije radicalen / ROS, die ontstekingen bevorderden en de risicofactoren voor AMD-ontwikkeling verder verhoogden.

Het is de eerste van dergelijk onderzoek in Azië. De bevindingen werden gepubliceerd in Free Radical Biology and Medicine (FRBM), ongeveer een van de top 6% tijdschriften voor fysiologiegeneeskunde.