Onderzoek naar ontstekingen in de hersenen

De universiteit van Luebeck coördineert een nieuw Marie Curie innovatief trainingsnetwerk genaamd “ENTRAIN”. Het project wordt gefinancierd door de EU-commissie met 3,6 miljoen euro. Dertien partnerorganisaties uit de academische wereld en de industrie in 9 Europese landen zullen ontstekingsprocessen in de hersenen onderzoeken, met name die geassocieerd met een beroerte, de ziekte van Alzheimer en multiple sclerose. ENTRAIN volgt het project “nEUROinflammation”, dat sinds 2013 door de EU is gefinancierd en in 2017 met succes is voltooid.

De resultaten van nEURO-ontsteking brachten de groep ertoe de interacties van specifieke celtypen in de hersenen, endotheelcellen en microglia, in het huidige project te onderzoeken. De uitkomst heeft het potentieel om de therapie van een beroerte, de ziekte van Alzheimer en multiple sclerose te verbeteren.

Het internationale project heeft een looptijd van 4 jaar. Het beoogt de opleiding van promovendi te ondersteunen en de wetenschappelijke samenwerking in Europa te versterken. Al met al zullen 14 postgraduaten werken in de onderzoeksinstellingen van de partners en deelnemen aan workshops en trainingen. Ze zullen ook maximaal 6 maanden in de laboratoria van andere partners doorbrengen.

https://itn-entrain.eu/home