De verborgen kosten van schietpartijen op scholen

Nieuw onderzoek van Stanford toont een verborgen kosten van schietpartijen op school: verhoogde incidentie van slechte geestelijke gezondheid onder jongeren in getroffen gemeenschappen.

Tegen december 2019 hadden minstens 245 basisscholen en middelbare scholen in de Verenigde Staten een schietpartij meegemaakt, 146 mensen gedood en 310 gewond. Nieuw, door Stanford geleid onderzoek klinkt nu een alarm voor wat ooit een stille afrekening was: de invloed op de geestelijke gezondheid van tienduizenden overlevende studenten die naar scholen gingen waar geweerschoten klonken.

Een studie heeft aangetoond dat lokale blootstelling aan fatale schietpartijen op scholen het gebruik van antidepressiva bij jongeren verhoogde. In het bijzonder, het gemiddelde percentage antidepressiva gebruik onder jongeren onder de 20 jaar steeg met 21 procent in de lokale gemeenschappen waar fatale schietpartijen op school plaatsvonden, volgens de studie. En de tariefstijging – gebaseerd op vergelijkingen twee jaar vóór het incident en twee jaar daarna – hield zelfs in het derde jaar aan.

“Er zijn artikelen die suggereren dat schietpartijen op scholen de nieuwe norm zijn – ze gebeuren zo vaak dat we ongevoelig voor ze worden – en dat misschien voor de mensen die overleven, ze gewoon terug naar het normale leven gaan, want dit is gewoon het leven in Amerika. Maar wat onze studie aantoont, lijkt dat niet het geval te zijn, ”zei Maya Rossin-Slater, een faculteitsmedewerker aan het Stanford Institute for Economic Policy Research (SIEPR). “Er zijn echte gevolgen voor een belangrijke marker van geestelijke gezondheid.”

De studie wordt gedetailleerd beschreven in een werkdocument dat maandag werd gepubliceerd door het National Bureau of Economic Research. Het was co-auteur van Rossin-Slater, een universitair docent gezondheidsbeleid aan de Stanford School of Medicine; Molly Schnell, een voormalige postdoctorale fellow bij SIEPR nu een universitair docent aan de Northwestern University; Hannes Schwandt, universitair docent aan het Noordwesten en voormalig gastbezoeker bij SIEPR; Sam Trejo, een promovendus van Stanford in economie en onderwijs; en Lindsey Uniat, een voormalige predoctorale onderzoeker bij SIEPR nu een promovendus aan de Yale University.

Hun gezamenlijk onderzoek – versneld door hun gelijktijdige stints bij SIEPR – is het grootste onderzoek tot nu toe over de effecten van schietpartijen op scholen op de geestelijke gezondheid van jongeren. De studie komt als de kwestie van de veiligheid van wapens de politieke ruzie en het publieke debat blijft aanwakkeren. En de onderzoekers zeggen dat hun bevindingen suggereren dat beleidsmakers een brede lens moeten nemen in hun besluitvormingsproces.

“Als we nadenken over de kosten van schietpartijen op scholen, worden ze vaak gekwantificeerd in termen van de kosten voor de personen die sterven of gewond raken, en hun families,” merkte Rossin-Slater op. “Die kosten zijn ondoorgrondelijk en niet te ontkennen. Maar de realiteit is dat er veel meer studenten worden blootgesteld aan schietpartijen op school die overleven. En de brede implicatie is om na te denken over de kosten, niet alleen voor de directe slachtoffers, maar ook voor degenen die indirect worden getroffen. ”

Bron: Stanford univerity