Bloedlijnen kunnen belangrijker zijn dan liefde als het op gezondheid aankomt

Gespannen relaties met ouders, broers en zussen of uitgebreide familieleden kunnen schadelijker zijn voor de gezondheid van mensen dan een onrustige relatie met een significante andere, volgens een studie gepubliceerd door de American Psychological Association.

“We ontdekten dat het emotionele gezinsklimaat een groot effect had op de algehele gezondheid, inclusief de ontwikkeling of verergering van chronische aandoeningen zoals een beroerte en hoofdpijn tijdens de 20-jarige periode van midlife,” zei Sarah B. Woods, PhD, universitair docent familie en gemeenschapsgeneeskunde aan het UT Southwestern Medical Center en hoofdauteur van de studie. “In tegenstelling tot eerder onderzoek, waarin werd vastgesteld dat intieme relaties een groot effect hadden op de lichamelijke gezondheid, hebben we niet dezelfde resultaten gekregen.”

“Meestal richten onderzoekers zich op romantische relaties, vooral het huwelijk, ervan uitgaande dat ze waarschijnlijk een groter effect op de gezondheid hebben,” zei Woods. “Gezien de veranderingen in de manier waarop Amerikanen samenwerken, langer wachten om te trouwen, of helemaal niet, en de langere en mogelijk meer emotionele trajecten van relaties van familie van oorsprong, wilden we de sterkte van associaties tussen familie en intieme partners vergelijken. en gezondheid na verloop van tijd. ”

De onderzoekers gebruikten gegevens van 2.802 deelnemers aan de Midlife Development in de VS-enquête met een landelijk representatieve steekproef van volwassenen van 1995 tot 2014. Drie gegevensronden werden verzameld – in 1995 tot 1996, 2004 tot 2006 en 2013 tot 2014. Het gemiddelde deelnemer was 45 jaar oud tijdens de eerste ronde.

De enquête stelde vragen over gezinsbelasting (bijv. “Uw partner of partner niet meegerekend, hoe vaak bekritiseren familieleden u?”) En gezinsondersteuning (bijv. “Hoeveel kunt u op [uw gezin] vertrouwen voor hulp als u hebt een serieus probleem? “) evenals intieme partnerverspanning (bijv.” Hoe vaak maakt uw partner of partner ruzie met u? “) en ondersteuning (bijv.” Hoeveel waardeert uw echtgenoot of partner u? “)

Gezondheid werd gemeten met behulp van het totale aantal chronische aandoeningen van de deelnemers, zoals een beroerte, hoofdpijn en maagklachten, die werden ervaren in de 12 maanden voorafgaand aan elk van de drie dataverzameltijden. Deelnemers beoordeelden ook hun algehele gezondheid van uitstekend tot slecht bij elke ronde.

De onderzoekers ontdekten dat een grotere stam in de familierelatie geassocieerd werd met een groter aantal chronische aandoeningen en een slechtere beoordeling van de gezondheid 10 jaar later, tijdens de tweede en derde ronde van gegevensverzameling.

“Ter vergelijking: we vonden dat meer gezinsondersteuning tijdens de tweede ronde van gegevensverzameling in 2004 tot 2006 10 jaar later werd geassocieerd met een betere beoordeling van de gezondheid,” zei Jacob B. Priest, PhD, universitair docent onderwijs aan de Universiteit van Iowa en co -auteur van de studie.

Er waren geen significante effecten van intieme partnerrelaties op gezondheidsuitkomsten.

“We waren echt verbluft dat er nul associaties waren tussen intiem partner emotioneel klimaat en latere gezondheid,” zei Woods.

Zij en haar co-auteurs theoretiseren dat het ontbreken van significante associaties tussen intieme partnerrelaties en latere gezondheid kan zijn omdat die relaties kunnen uit elkaar gaan, terwijl mensen eerder langere associaties hebben met familieleden die geen echtgenoot zijn.

“De overgrote meerderheid van de mensen in de studie had levende ouders of broers en zussen en dus was hun relatie met een echtgenoot of intieme partner minder waarschijnlijk zo lang als die van hun familieleden,” zei Patricia N.E. Roberson, PhD, universitair docent verpleegkunde aan de Universiteit van Tennessee, Knoxville en co-auteur van de studie. “Daarom kan de emotionele intensiteit van deze relaties groter zijn, zelfs zozeer dat mensen meer een effect op hun gezondheid en welzijn ervaren.”

Woods en haar collega’s zeiden dat hun bevindingen aantonen waarom lichamelijke en geestelijke zorgverleners gezinsrelaties moeten overwegen bij het beoordelen en behandelen van patiënten.

“Voor volwassenen die al een chronische aandoening hebben, kan een negatief emotioneel gezinsklimaat hun slechte gezondheid verbeteren en omgekeerd kunnen ondersteunende gezinsleden helpen hun gezondheidsresultaten te verbeteren,” zei Woods. “Daarom moedig ik patiënten aan om ondersteunende familieleden mee te nemen naar het bezoek van hun arts en om een ​​open dialoog op gang te brengen over hun gezondheidsproblemen en zorgen. Het hebben van die steun heeft absoluut een aanzienlijk effect op de kwaliteit van leven en welzijn. ”

De studie werd gepubliceerd in het Journal of Family Psychology®.