Vapen niet een potentieel hartrisico waard

Herziening van huidig onderzoek vraagt om betere studies en voorzichtigheid. De wetenschap heeft de elektronische sigaretten nog niet helemaal onder de knie en laat zorgverleners en gebruikers met veel twijfels achter. Maar een nieuwe beoordeling van het onderzoek tot nu toe toont steeds meer het bewijs dat vapen het hart en de bloedvaten kan schaden.

“Veel mensen denken dat deze producten veilig zijn, maar er zijn meer en meer redenen om zich zorgen te maken over hun effecten op de gezondheid van het hart,” zei Loren Wold, senior auteur van de studie die op 7/11/2019 is gepubliceerd in het tijdschrift Cardiovascular Research.

Naast nicotine bevatten e-sigaretten deeltjes, metalen en smaakstoffen die allemaal kunnen bijdragen aan cardiovasculaire problemen, zei Wold, directeur van biomedisch onderzoek aan de Ohio State University College of Nursing en professor aan het College of Medicine.

Fijne deeltjes uit de luchtvervuiling komen rechtstreeks in de bloedbanen terecht en hebben invloed op het hart en de huidige gegevens, hoewel verre van sluitend, tonen aan dat hetzelfde geldt voor e-sigaretten, zei hij.

Sommige studies bij dieren en mensen hebben negatieve effecten aangetoond waaronder verhoging van bloeddruk en hartslag, stijfheid in de slagaders, ontstekingen en oxidatieve stress. Allen zijn verbonden met hartziektes na verloop van tijd.

“We weten dat de problemen van deze studies het bekijken is van korte termijn effecten van vapen, maar dat onderzoek is inconsistent en de impact van chronisch gebruik van e-sigaretten is nog een regelrechte mysterie. Het potentieel van de schade aan het hart na verloop van tijd is in wezen onbestudeerd,” zei Wold.

De studie richtte zich uitsluitend op de cardiovasculaire gezondheid.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het vapen gestegen van ongeveer 7 miljoen gebruikers in 2011 tot 41 miljoen in 2018 met een verwachte toename tot meer dan 55 miljoen in 2021. Deze onderzoeksevaluatie wijst op een behoefte aan onderzoek op grotere schaal en op langere termijn, maar Wold zei dat we de gebruikers ook een pauze moeten geven en benadrukt de behoefte aan een regulering voor e-sigaretten, zodat bedrijven de klanten zouden moeten informeren over wat ze inhaleren. Die transparantie is vooral belangrijk, zei Wold, omdat de producten voortdurend veranderen.

“Vooral voor iemand die nog nooit heeft gerookt is het risico gewoon niet de moeite waard en het lijkt behoorlijk overtuigend dat je kunt zeggen dat de producten niet onschadelijk zijn,” zei Nicholas Buchanan, hoofdauteur van de studie en assistent onderzoeker aan Ohio State. De studies zijn alleen geldig voor het specifiek product dat werd bestudeerd, zei hij. “Er is een grote verscheidenheid aan e-liquids en verschillende apparaten en de fabrikanten hoeven je niet te vertellen wat erin zit,” zei hij. “Recente rapporten over vapen en gerelateerde ziekten en sterfgevallen beperken zich tot één enkele stof of product. Terwijl het gebruik van THC-bevattende producten geassocieerd wordt met deze gevallen, hebben Centers for Disease Control and Prevention gemeld dat de ziekten niet beperkt lijken te zijn tot alleen dit soort producten.”

Traditioneel roken van sigaretten is de meest voorkomende risicofactor voor hart- en vaatziekten en overlijden. Vanwege de waargenomen veiligheid van vapen zijn veel rokers overgestapt op e-sigaretten of een combinatie van de twee. “Het meest zorgwekkend zijn het aantal kinderen en tieners, die nog nooit conventionele sigaretten hebben gerookt,, beginnen vapen. We hebben geen idee wat de gevolgen voor de gezondheid voor hen zullen zijn,” zei Buchanan.

Het grootste deel van het beperkt onderzoek is gericht op volwassenen – meestal volwassenen die in het verleden hebben gerookt – en dit maakt een conclusie voor jonge mensen moeilijk, zei hij. Andere onbekenden zijn de potentiële impact op de foetus als een moeder rookt en op kinderen en volwassenen die worden blootgesteld aan tweedehands chemicaliën die vrijkomen bij de apparaten, zei Wold.

Vertaling: Andre Teirlinck