Na het mislukte Kiesbewust logo komt er nu de Franse variant

De afgelopen maanden is onderzoek uitgevoerd naar drie verschillende voedselkeuzelogo’s: Keyhole, Multiple traffic light en Nutri-Score. Hieruit blijkt dat consumenten Nutri-Score het beste begrijpen. De groene A staat voor het artikel met de meeste gezonde voedingsstoffen. Een artikel met een donkeroranje E heeft daar het minste van.

De score is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente, peulvruchten en noten in het product. Wie bijvoorbeeld vanwege een dieet meer informatie nodig heeft om de juiste keuze te maken, blijft op de achterkant van de verpakking lezen wat er precies in zit.

Nutri-Score is een wetenschappelijk voedselscoresysteem uit Frankrijk. Onder regie van de Franse overheid hebben wetenschappers het systeem opgezet. Inmiddels hebben ook België, Duitsland, Zwitserland, en Spanje voor Nutri-Score gekozen. Nu steeds meer landen dit logo gaan invoeren, wil de Franse overheid van Nutri-Score een systeem maken dat internationaal beheerd wordt en geadviseerd wordt door een onafhankelijk wetenschappelijk comité.

Kritiek is er ook:

https://www.levensmiddelenkrant.nl/levensmiddelenkrant/fabrikanten/fabrikanten-kritisch-over-nutri-score

https://katootje14.webnode.nl/l/cola-zero-is-gezond-van-fruitsap-blijf-je-beter-af-alles-over-de-nieuwe-nutri-score-en-de-kritiek/

https://resource.wur.nl/nl/show/-Wetenschappers-schrijven-brandbrief-over-nieuw-voedselkeurmerk-.htm