Een goede nachtrust is belangrijk voor een betere botgezondheid

Het krijgen van vijf of minder uren slaap per nacht wordt geassocieerd met een lage botmineraaldichtheid (BMD) en hogere kansen op osteoporose.

“Onze studie suggereert dat slaap een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van de botten, wat bijdraagt ​​aan de lijst van de negatieve gezondheidseffecten van slechte slaap”, zegt hoofdauteur van de studie, Heather Ochs-Balcom.

“Ik hoop dat het ook kan dienen als een herinnering om te streven naar de aanbevolen zeven of meer uren slaap per nacht voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.”

De studie, eerder deze maand gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research, was gericht op 11.084 postmenopauzale vrouwen van het Women’s Health Initiative. Vrouwen die zelf meldden dat ze vijf uur of minder per nacht sliepen, hadden een significant lagere botmineraaldichtheid op vier locaties – het hele lichaam, heup, nek en wervelkolom.

Dit in vergelijking met vrouwen die zeven uur per nacht sliepen. Het verschil dat ze waarnamen is gelijk aan één jaar veroudering.

Bron: Universiteit Buffalo