Bloedhersenbarrière beschadiging treedt zelfs op bij mild hoofdtrauma

In een nieuwe studie van adolescente en volwassen atleten hebben onderzoekers van Ben-Gurion University of the Negev, Stanford University en Trinity College in Dublin bewijs gevonden van schade aan de beschermende barrière van de hersenen, zonder een gerapporteerde hersenschudding.

Voor het eerst konden de onderzoekers schade aan de bloed-hersenbarrière (BBB) ​​detecteren, die de hersenen beschermt tegen ziekteverwekkers en toxines, veroorzaakt door mild traumatisch hersenletsel (mTBI). De resultaten werden deze maand gepubliceerd in het Journal of Neurotrauma.

De onderzoekers bestudeerden risicovolle populaties, met name professionele mixed martial arts (MMA) vechters en adolescente rugbyspelers, om te onderzoeken of de integriteit van de bloed-hersenbarrière (BBB) ​​is gewijzigd en om een ​​techniek te ontwikkelen om milde hersentrauma beter te diagnosticeren.

“Hoewel de diagnose van matige en ernstige TBI zichtbaar is door middel van magnetische resonantiebeeldvorming [MRI] en computerondersteunde tomografiescanning [CT], is het veel uitdagender om een ​​mild traumatisch hersenletsel te diagnosticeren en te behandelen, vooral een hersenschudding die niet laat zien op een normale CT, “verklaart Prof. Alon Friedman, MD, Ph.D. Dr. Friedman is een baanbrekende neurowetenschapper en chirurg, die de Inter-faculteit Brain Sciences School op BGU heeft opgericht.

De studie toont aan dat een milde impact in professioneel MMA en adolescent rugby nog steeds kan leiden tot een lekkende BBB. Als in een groter onderzoek de resultaten vergelijkbaar zijn, kunnen de technieken voor de beeldvorming van de hersenen die worden ontwikkeld, worden gebruikt om atleten te volgen om veiligere richtlijnen voor “terugkeer naar spelen” beter te bepalen.

In deze studie werden MMA-jagers voorafgaand aan het gevecht onderzocht voor een basislijn en opnieuw binnen 120 uur na competitief gevecht. De rugbyspelers werden vóór het seizoen en opnieuw na het seizoen of na de wedstrijd onderzocht in een deel van de gevallen. Beide groepen werden geëvalueerd met behulp van een geavanceerd MRI-protocol ontwikkeld op BGU, analyse van BBB-biomarkers in het bloed en een gebitsbeschermer ontwikkeld op Stanford met sensoren die snelheid, versnelling en kracht volgen met bijna 10.000 metingen per seconde.

Tien van de 19 adolescente rugbyspelers vertoonden aan het einde van het seizoen tekenen van een lekkende bloed-hersenbarrière. Acht rugbyspelers werden na de wedstrijd gescand en twee hadden hindernissen. De geconstateerde verwondingen waren lager dan de huidige drempel voor mild hoofdtrauma. De onderzoekers waren ook in staat om het niveau van bloed-hersenbarrièrebeschadiging op een MRI te correleren met metingen van de mondbeschermingssensoren. “De huidige theorie van vandaag is dat het de buitenkant van de hersenen is die bij een hersenschudding is beschadigd, omdat de hersenen tijdens een botsing van schedeloppervlakken terugkaatsen zoals Jell-O,” zegt Dr. Friedman.

“We kunnen nu echter zien dat de effecten van de trauma’s duidelijk dieper in de hersenen zichtbaar zijn en dat het huidige hersenschuddingmodel te simplistisch is.” In de volgende onderzoeksfase is de groep van plan een soortgelijk onderzoek in een groter cohort uit te voeren om te bepalen of BBB-verstoringen vanzelf genezen en hoe lang dat duurt. “Het is waarschijnlijk dat kinderen deze verwondingen tijdens het seizoen ervaren, maar zich er niet van bewust zijn of asymptomatisch zijn,” zegt Dr. Friedman. “We hopen dat ons onderzoek met behulp van MRI en andere biomarkers kan helpen een significant hersenletsel op te sporen dat kan optred

Vertaling: Pieter Tau

November 2019