Oxytocine verbetert de hersenfunctie bij kinderen met autisme

De eerste resultaten van een nog langlopende studie bij Yale School of Medicine laat zien dat oxytocine – een lichaamseigen stof aangemaakt in de hersenen en gebruikt door het hele lichaam- de hersenfunctie doet toenemen in die delen die bekend zijn om sociale informatie te verwerken bij kinderen en volwassenen met autisme geheten ASD (autism spectrum disorders).

Het onderzoeksteam van Yale’s kinderstudiecentrum met postdoctoraal Ilanit Gordon en Kevin Pelphrey professor kinderpsychologie en psychatrie en medewerker van professor directeur James C Harris presenteerde de resultaten op de internationale bijeenkomst voor autisme onderzoek

“Onze bevindingen laten de eerste voorzichtige voorwaartse stappen zien in het bedenken van een meer effectieve behandeling voor de belangrijkste sociale defecten bij autisme , dat zal inhouden een combinatie van klininische interventies met een behandeling met oxytocine ,” zegt Gordon. “Deze benadering zal fundamenteel een verbetering van begrip bewerkstelligen over autisme en zijn behandeling “.

Sociaal communicatief disfunctioneren zijn de belangrijkste karakteristieken van autisme een neuro-ontwikkelingsstoornis dat een enorme emotionele en financiele druk legt op de affectieve personen ,hun familie en de samenleving.

Gordon zegt dat hoewel er een grote vooruitgang is geboekt op het gebied van autisme onderzoek, er maar een paar behandelingen overblijven en geen die direct effect hebben op het belangrijkste sociaal disfunctioneren. Oxytocine heeft recentelijk de aandacht getrokken door zijn betrokkenheid in het reguleren van het sociale vermogen en zijn rol in vele aspecten van sociaal gedrag en sociaal cognitieve vermogen in mensen

Gordon en haar team hebben om de impact van oxytocine vast te stellen in de hersenfunctie voor het eerst in zijn soort een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek gedaan bij kinderen en adolecenten in de leeftijd van 7 tot 18 jaar met ASD.

Het onderzoeksteam gaf de kinderen en adolecenten een enkele dosis oxytocine in de vorm van neusspray en maakten een fMRI scan van hun hersenen om het effect te observeren.

Het onderzoeksteam ontdekte dat er door oxytocine toenemende activiteiten in de hersenregio,s waar te nemen was en met name in het gebied van sociale informatieverwerking. Gordon zegt dat dat deze hersenactiviteiten gelinkt zijn aan de taken die betrokken zijn bij het meervoudig sociaal informatieverwerkingsroutes zoals zien, horen en informatie verwerking die van belang zijn om andere mensen te begrijpen.

Vertaling: Gerda Castelein