verzadigd vet = gezond


balk2.jpg (42734 bytes)


Nederlandse cardioloog geeft toe: verzadigd vet is geen killer


Humor - Coconut Oil Kills ?


Kaas rijk aan verzadigd vet verhoogt niet je cholesterol, verlaagt cholesterol bij mensen met metabool syndroom

Effect of a high intake of cheese on cholesterol and metabolic syndrome: results of a randomized trial

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4543447/


Linolzuur doet je cholesterol sneller oxideren

When you consume vegetable oils the linoleic acid accumulates in LDL making your LDL particles more susceptible to oxidation. I cover how omega-6 vegetable oils increases the risk of numerous chronic diseases.

Link


Geloof dat verzadigd vet zorgt voor dichtslibben aderen klopt niet

Het wijdverbreide geloof onder artsen en het publiek dat verzadigd vet zorgt voor dichtslibbende aderen en dat daardoor coronaire hartziekte ontstaat ďklopt gewoonweg nietĒ, zo beweren experts in een redactioneel commentaar dat online gepubliceerd werd in het British Journal of Sports Medicine. Zij dringen erop aan de aandacht niet langer te richten op het verlagen van vetten in het bloed door verzadigd vet uit het dieet te schrappen. Zij wijzen in plaats daarvan op het belang van het eten van ďecht voedselĒ, het maken van een dagelijkse stevige wandeling en stressbeperking om hartziektes af te wenden.

Lees verder


Studie weerlegt de lang gekoesterde stelling dat verzadigde vetten ongezond zijn

Een nieuwe Noorse dieet interventiestudie (FATFUNC), uitgevoerd door onderzoekers van het KG Jebsen centrum voor diabetes onderzoek aan de Universiteit van Bergen, roept vragen op over een hypothese die meer dan een halve eeuw heeft stand gehouden: dat vet in de voeding en vooral verzadigd vet ongezond is voor de meeste mensen. De onderzoekers vinden opvallend vergelijkbare gezondheidseffecten van voeding op basis van weinig koolhydraten of vetten. In de gerandomiseerde gecontroleerde studie volgden 38 mannen met abdominale obesitas een voedingspatroon rijk aan koolhydraten of vet, waarvan ongeveer de helft verzadigd.

Lees verder


Verzadigd vet is niet de oorzaak van insuline resistentie


Alles over vet - de leugens over verzadigd vet ontmaskerd

Uit schokkende nieuwe bevindingen komt naar voren dat het eten van vet voedsel goed voor ons hart kan zijn en onze stemming kan beÔnvloeden, en dat zelfs verzadigde vetten soms goed voor ons zijn. Ontdek dat een portie gestoomde zalm meer vet bevat dan een pizza, dat het vet in een vetrijke maaltijd al binnen enkele uren in je bloed terechtkomt, en dat vet je zelfs kan helpen om af te vallen. Alles over vet bevat nog veel meer verrassende feiten en experimenten, en onthult dat een klein beetje van wat we lekker vinden, juist goed voor ons kan zijn.

Bekijk uitzending


Transvetten, en geen verzadigde vetten, in verband gebracht met hoger risico op hartziekten en overlijden

Uit een wetenschappelijke studie van McMaster University is gebleken dat transvetten in verband gebracht worden met een hoger risico op hart- en vaatziekten en overlijden. Maar verzadigde vetten worden niet in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden, hartziekte, beroerte, of diabetes type 2.

Lees verder


Verzadigde vetten zijn goed voor je


Verdubbeling van verzadigd vet in de voeding verhoogt niet het verzadigd vet in het bloed

Nieuw onderzoek verbindt diabetes, hart- en vaatziekten aan een dieet rijk aan koolhydraten. Volgens een dieetstudie veroorzaakt verdubbeling of zelfs bijna verdrievoudiging van verzadigd vet in de voeding geen verhoging van het niveau aan verzadigde vetten in het bloed. Echter werd tijdens de studie waargenomen dat een verhoging van koolhydraten in de voeding een gestage toename van vetzuur in het bloed veroorzaakte wat gekoppeld wordt aan een verhoogd risico op diabetes en hartziekte.

Lees verder


Verzadigde en onverzadige vetzuren

Volgens de huidige voedingsrichtlijnen vervangen we verzadigde vetzuren door meervoudig onverzadigde vetzuren om cardiovasculaire ziekten te voorkomen. Wat is het verschil tussen verzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren kun je je afvragen. Het grootste deel van een vetzuur bestaat uit een kern van koolstofatomen die aan waterstofatomen zijn gebonden. Wanneer het aantal waterstofatomen optimaal is zoals bij verzadigde vetzuren, vormen hun elektronen stabiele paren met die van de koolstofatomen. Verzadigde vetzuren zijn verzadigd met waterstofatomen. Bij onverzadigde vetzuren ontbreken waterstofatomen. Bij enkelvoudig onverzadigde vetzuren ontbreken twee atomen; bij meervoudig onverzadigde vetzuren (ook wel PUFA's genaamd) ontbreken vier of meer atomen. In plaats van ťťn elektronenpaar met elkaar te delen, delen een aantal koolstofatomen twee paar electronen met hun koolstofbuur waardoor zij een zogenoemde dubbelbinding hebben. Gebrek aan waterstofatomen maakt de vetzuren onstabiel, ze worden snel ranzig. Hoe meer dubbele bindingen ze hebben hoe onstabieler ze zijn.

Lees verder


Verzadigd vet leugens

Ron

Bekijk en beluister deze geniale voordracht van Tom Naughton:

De overige deeltjes staan hier: Link

Een aanrader, verplichte kost!!!

Mike


Studie Japan - geen verband tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten

De grote leugen mbt verzadigd vet en kans op hart- en vaatziekten opnieuw onderuit gehaald.

Uit een nieuwe Japanse studie op 58453 mannen en vrouwen gedurende 14.1 jaar blijkt opnieuw dat het risico op een hartaanval voor mensen die veel verzadigd vet eten net zo hoog is als de mensen met de laagste inname.

Link | Link 2

Verder nog deze Amerikaanse analyse van 21 grote studies op totaal 347,747 mensen....

Researchers from Harvard Univerity and the Children’s Hospital Oakland Research Institute pooled the data from twenty-one prospective epidemiologic studies examining the association of dietary saturated fat with coronary heart disease (CHD), stroke, and cardiovascular disease (CVD; CHD inclusive of stroke) risk. During 5–23 years’ follow-up of 347,747 subjects, 11,006 developed CHD or stroke. intake of saturated fat was not associated with an increased risk of CHD, stroke, or CVD. The pooled relative risk estimates that compared extreme quantiles of saturated fat intake were 1.07 for CHD, 0.81 for stroke, and 1.00 for CVD. In other words, those who ate the highest amounts of saturated fat had no greater risk of CVD than those who ate the lowest.

Link | Link 2

--

Hoe lang blijven Nederlanders de leugens van de medische sector, de Hartstichting (Unilever partners), KWF en het "onafhankelijke" Voedings(industrie)centrum geloven?. We zijn bang gemaakt voor verzadigd vet, eieren, de zon etc etc. De echte gevaarlijke produkten zijn gewoon te koop bij je supermarkt, zitten bomvol chemicaliŽn, hormoonverstoorders, kunstmatige eetlustvergroters, snelle suikers, lever- en nierslopende fructose-siroop, aanjagers van kanker etc etc. De industrie maakt ons ziek, niet de verzadigde vetten, niet eieren, niet de produkten die eeuwen lang zijn gegeten. Als we niet begrijpen dat toxines het echte probleem zijn dan zullen kanker, astma, allergieŽn en vele andere ziekten alleen maar verder toenemen. Blijf niet slapen, ga kritische informatie lezen. Je dokter, reguliere dietiste, je specialist zal je dit niet vertellen. Alles hangt van belangen aan elkaar. Laat je niet domhouden door de mainstream media die systematisch kritische informatie over voeding, cosmetica, kankerbehandelingen, genetische manipulatie (Monsanto) van zaden, chemicaliŽn, de pil, plastic, griepvaccins, en stralingsrisico's door mammografie blijven doodzwijgen. Ga online en ga op onderzoek uit.

Wordt wakker ! Kies bewust, dus niet voor industrievriendelijk logo's.....

Ron


Veroorzaakt verzadigd vet veroudering en een slecht geheugen

Wat de onderzoeken werkelijk uitwijzen.

Door Chris Masterjohn.

Volgens Dr. Oz is het zo dat “alle verzadigde vetten het verouderingsproces versnellen. Dit wordt veroorzaakt omdat dit vet een potentieel schadelijke familie van genen in het werk zet, die door onze
doktors RAS genoemd worden. Deze vertellen het lichaam om ontstekingen veroorzakende proteÔnes af te geven die hartziekte veroorzaken, beroerte, rimpels, impotentie en ontregelingen in het immuunsysteem.”

Er zijn een aantal onderzoeken die terug gaan tot de 1990er jaren, die aantonen dat het vet in de voeding mutaties in de RAS-genen kan aanmoedigen, en die zoals blijkt zich kunnen activeren naar hun
cancerogene vorm, alhoewel het in deze studies eerder om visolie en maÔsolie gaat, dan om verzadigd vet. MaÔsolie verhoogt afhankelijk van de dosis de activiteit van de RAS-genen en het optreden van
borstkanker bij muizen die genetisch veranderd werden om de cancerogene vorm van een speciaal RAS-gen uitdrukken te kunnen.

Een gevalscontrolestudie die gepubliceerd werd in het jaar 2000, stelde vast dat mensen die meer mono-onverzadigd vet aten, veel waarschijnlijker gemuteerde RAS-genen hadden. Overeenkomstig verband werd opgemerkt voor verzadigd vet en koolhydraten, maar dat was statistisch niet van betekenis. De meest recente studie over dit onderwerp volgde 7 jaar lang meer dan 120.000 mensen, en stelde vast dat de inname van verzadigd en mono onverzadigd vet aan het begin van de studie geen verband had met darmkankerrisico aan het eind van de studie. Alhoewel hadden diegenen met een hogere inname van linolzuur, een hogere risico op kanker als de RAS-genen hun enigste risicofactor was. Deze studies impliceerden eerder de meervoudig onverzadigde vetten, dan de verzadigde vetten.

Met betrekking tot claims dat verzadigd vet het geheugen benadeelt, zijn er drie studies die claimen dat ze aantonen dat een “verzadigd vet voedingswijze” het nivo van de hersenen-afgeleide-neurotropische factor (BDNF) laat verminderen. Deze studies gebruikten laag vethoudende gecontroleerde diŽten die het grootste deel van de calorieŽn als in de vorm van zetmeel gebruikten, en vergeleken die met hoog vethoudende hoog suikerhoudende diŽten, waar de meeste calorieŽn afkomstig waren van varkensvet en sucrose. Varkensvet bevat circa 10 % van zijn vet als meervoudige onverzadigde vetzuren die de oxidatieve stress bevorderen, en de rest als een balans van verzadigde en mono onverzadigde vetzuren. Sucrose zelf draagt bij tot oxidatieve stress. De meest recente studie wijst uit dat een varkensvet-sucrose dieet, het BDNF-nivo’s vermindert, stelden vast dat toegevoegde vitamine E deze nivo’s kon normaliseren (3), en zo suggereerden dat de voedingswijze die vermindert door de oxidatieve stress te bevorderen, en dat is eerder het meervoudige verzadigde vet en de sucrose in deze diŽten, dan het verzadigde vet dat voor dit probleem verantwoordelijk wordt gemaakt.

Een recente studie wees in dat geval uit dat verzadigd vet en cholesterol de hersenstructuur belemmerde en het geheugen bij volwassene ratten. Het behandelende dieet lag niet alleen hoog in verzadigd
vet en cholesterol maar was compleet verstoken aan essentiŽle vetzuren (EFA) die noodzakelijk zijn voor de hersenfunctie. De meeste calorieŽn voor alle ratten kwamen van caseÔne, sucrose en maÔszetmeel.
De helft van de ratten kreeg 12 % sojaolie, en de andere helft kreeg gehydrogeneerde kokosolie en 2 % cholesterol. Het is reeds bekend uit 1960 dat gezuiverd cholesterol bij de helft van deze hoeveelheid
de inzet van essentiŽle vetzuren-deficiŽntie versnelt en de resulterende dermatitis en testiculaire degeneratie zal verergeren, zelfs ondanks dat deze zelfde hoeveelheid cholesterol niet de hoeveelheid van
essentiŽle vetzuren verhoogt die noodzakelijk zijn om de dermatitis te genezen, en de testiculaire ontwikkeling eigenlijk verbetert als essentiŽle vetzuren aanwezig zijn. De resultaten van deze studie kwamen hoogstwaarschijnlijk eerder voort als gevolg van een deficiŽntie van essentiŽle vetzuren, dan van verzadigd vet. Ten einde een destructief effect van het verzadigde vet op zichzelf aan te tonen, moesten de
onderzoekers aan de minimum EFA-vereisten in beide diŽten hebben voorzien.

Rob Hundscheidt


Ken uw vetten - in het land van Oz - de aanval op kokosolie

Door Mary g. Enig, PhD.

Nederlandse vertaling Rob Hundscheidt

Omdat gezondheidszoekers altijd meer boter, rundvet en andere dierlijke vetten en kokosolie consumeren, kunnen ze verwachten dat er in de media en wetenschappelijke berichten aanvallen op de traditionele vetten komen, waarvan beide behoorlijk gefinancierd worden door de plantaardige olie- en fastfood-industrie. .

De recentste aanval komt van Dr. Memed Oz, en zijn co-auteur Dr. Mike Roizen in een artikel met vernietigende kritiek, met de titel:”Don’t monkey with coconutoil”, dat half november jl wijd en zijd in de kranten werd gepubliceerd. Dr. Oz is een Amerikaanse cardiothoratische chirurg en geprofileerde auteur van populaire boeken over gezondheid en voedingswijze. Hij werd beroemd door zijn vaker verschijnen in de Ofra Winfrey Show en zou een dagelijkse talkshow gaan opzetten die “Dr. Oz in de Herfst van 2009” genoemd wordt. Terwijl zijn zienswijze werd beschreven als “alternatief” of “holistisch”, plaatst zijn recent artikel over kokosolie hem vierkant in het kamp van de dieet dictocraten.

Zijn co-auteur Roizen blijkt er een carriŤre van gemaakt te hebben om verzadigde vetten te bekritiseren en aan te vallen. In een onlangs afgenomen interview geeft hij bijvoorbeeld de schuld aan voedselsoorten die vol met verzadigd vet zitten, zoals croutons voor alles vanaf diklijvigheid tot veroudering. Het enigste probleem daarbij is dat commerciŽle croutons gemaakt worden uit plantaardige vetarme oliŽn, vol met transvetten, en dus geen verzadigd vet. Terwijl de geschriften van Roizen en Oz de transvetten maar terloops nevenbij noemen, zijn hun aanvallen gefixeerd op de onschuldige bijstaander, het verzadigde vet.

HET DEMONISEREN VAN VERZADIGD VET

“Kokosolie” zegt Dr. Oz, “is beladen met bloedvatenverstoppend verzadigd vet en zit overvol met calorieŽn………….maar toch wordt het veel gezegd dat het een natuurlijk wonderbaarlijk voedsel is dat ongewenst gewicht kan laten wegsmelten, onze bloeddruk kan verlagen, het immuunsysteem kan verhogen, hartziekte kan bestrijden en kanker afweren, zonder de bloedvaten verstoppende effecten van andere hoog-verzadigd in vet-voedselsoorten zoals rundvlees, room en kaas…….”

WAPF-keden weten echter dat verzadigd vet geen bloedvaten verstopt, egaal of het de soorten met lange of met korte ketens in kokosolie zijn, of de langere ketting vetzuren in rundvlees, room en kaas. Op deze pagina’s hebben we voorzien aan velerlei referenties om deze stelling te ondersteunen. Een interessante daar van is van het International Atherosclerosis Project uit 1968 waarbij 22.000 lijken in 14 landen werden opengemaakt en onderzocht op plaque in de aders en bloedvaten. Onderzoekers vonden zowel even veel atheroma’s (afzettingen in de aders en bloedvaten) in alle delen van de wereld bij volkeren die erg veel dierlijke producten aten die rijk aan verzadigd vet waren, als ook bij diegenen die overwegend vegetarisch waren .

De gezondheidsvoordelen van kokosolie zijn stevig gefundeerd in de wetenschap, verzadigd vet verhoogt in het algemeen het immuunsysteem en vooral kokosolie verhoogt de lichaamstemperatuur en wordt bij voorkeur door het lichaam eerder voor energie gebruikt dan om op te slaan als vet. Echter heb ik zelf de claim over gezondheidsvoordelen voor de bloeddruk nog nooit gemaakt, en zover ik weet zijn er geen studies bij mensen gedaan die het effect van kokosolie op bloeddruk hebben onderzocht.


De Goede Vetten en OliŽn – De Franse Paradox

De meeste mensen zullen je vandaag nog steeds vertellen dat verzadigde vetten slecht voor je zijn – ze zorgen voor gewichtstoename en zijn slecht voor je hart, zeggen ze.

Link

Gerrit


Meervoudig onverzadigde vetzuren

Vanaf 1920 is commerciŽle plantaardige olie geÔntroduceerd in ons dieet. Vanaf 1920 is het aantal gevallen van overgewicht en welvaartsziektes toegenomen. Westerse diŽten bevatten 50 ŗ 85 gram meervoudig onverzadigde vetzuren per dag. En dat terwijl we aan een halve tot drie gram per dag genoeg hebben.


Is dit toeval?

Tussen 1950 en 1970 ging men in de BAD SCIENCE geloven dat verzadigd vet en cholesterol in voedsel hart- en vaatziektes veroorzaken. Vanaf 1970 is het percentage van mensen met overgewicht, obesitas, diabetes, kanker, hart- en vaatziektes en andere welvaartsziektes geŽxplodeerd .


Who wordt wakker

WHO: ‘Niet minder vet, maar gezonder vet’

Mensen die gezond willen leven, hebben de neiging om al het vet uit hun voeding te bannen. Maar dat is niet verstandig, meldt de Werldgezondheidsorganisatie (WHO). Je gaat er niet om dat je minder vet eet, maar vooral dat je kiest voor gezůnder vet.

Link

--

En nogmaals, gezonde vetten zijn

- Bio roomboter
- Kokosolie
- Koude persing olijfolie
- Noten en zaden
- Wilde vette vis (wilde zalm, makreel, haring, sardientjes, sprot)
- Avocado
- Omega 3 vetzuren uit algen
- Gebroken lijnzaad

Wat te vermijden:

- Margarines (bomvol linolzuur)
- Verhitte zonnebloemolie (chips, kibbeling, veel industrieprodukten) *
- Verhitte sojaolie (oliebollen)
- Kweekzalm
- Geharde vetten (zitten in veel poeders, supermarkt brood en koekjes)

* bij frituren in zonnebloem/soja olie ontstaat de kankerverwekkende stof HNE, frituur alleen in verzadigd (dus stabiel) vet zoals kokosolie en Ossewit.

Ron


Vette verwarring over verzadigd vet en hart- en vaatziekten

Uit een grote meta-analyse is gebleken dat het eten van verzadigd vet het risico van hart- en vaatziekten niet vergroot. Dit staat recht tegenover de algemene opvatting, zoals ook al jaren van het Voedingscentrum, dat minder verzadigd vet de gezondheid van hart en vaten ten goede komt. Wetenschappers bekeken 21 prospectieve, epidemiologische onderzoeken naar de relatie tussen verzadigd vet in de voeding en het risico van coronaire hartziekte, een beroerte en hart- en vaatziekten. Het totaal aantal proefpersonen kwam uit op ruim 345.000. Deze mensen werden tussen de 5 en 23 jaar lang gevolgd.

Link

Petra


Gezonde margarines maken depressief, olijfolie blij

Depressies zouden minder vaak voorkomen als we collectief minder dieetmargarines zouden gebruiken, en zouden overstappen op olijfolie. Dat kun je afleiden uit een epidemiologische studie van Georgia Southern University waarvoor een kleine vijfduizend mensen tien jaar werden gevolgd. De vetzuren in olijfolie lijken te beschermen tegen depressie, terwijl de vetzuren in de meeste "gezonde" margarines de kans op depressie juist verhogen.

Link


Is dit toeval?

Tussen 1950 en 1970 ging men in de BAD SCIENCE geloven dat verzadigd vet en cholesterol in voedsel hart- en vaatziektes veroorzaken. Vanaf 1970 is het percentage van mensen met overgewicht, obesitas, diabetes, kanker, hart- en vaatziektes en andere welvaartsziektes geŽxplodeerd


Forward Motion hosted by Karen Allyn: Nutrition

Host Karen Allyn interviews Mary Enig, Ph.D., nutritional biochemist and author of "Eat Fat, Lose Fat".


Boter leidt tot lager bloedvet dan olijfolie

Hoge niveaus van bloedvetten (lipiden, een van de soorten lipiden is cholesterol) verhogen normaliter de cholesterolwaarden in het bloed die op hun beurt het risico doen toenemen van aderverkalking (Arteriosclerose) en hartaanvallen. Een nieuwe studie van de Lund Universiteit in Zweden toont aan dat boter leidt tot een aanzienlijk mindere stijging van het bloedvet na een maaltijd in vergelijking tot olijfolie en een nieuw type bakolie (canola oil) en lijnzaadolie (flaxseed oil). Het verschil was vooral waar te nemen bij mannen, bij vrouwen was het marginaler. De belangrijkste verklaring voor deze relatief verminderde toename van bloedvet niveaus door boter, is dat ongeveer 20% van het vet bestaat uit korte - en middellange vetzuren. Deze worden direct omgezet in energie en daardoor tasten ze het bloedvet niveau nauwelijks aan. De gezondheidszorg gebruikt deze vetzuren bij patiŽnten die moeite hebben met voedselopname - in andere woorden, het zijn goede vetzuren.

"Een verdergaande verklaring, waarover gespeculeerd wordt, is dat ingewandscellen botervet liever willen opslaan dan de lange keten vetzuren van plantaardige oliŽn. Echter, boter leidt tot een kleine verhoging van vrije vetzuren in het bloed, wat een last is voor het lichaam," verklaart Julia Svensson, een doctoraal student in Biotechnologie en Voeding aan de Lund Universiteit.

Het grote verschil bij mannen komt door onder andere de hormonen, de omvang van de vetopslag en het fundamentele verschil in de stofwisseling tussen mannen en vrouwen, dat vroeger bekend was. Deze situatie bemoeilijkt het testen bij vrouwen omdat ze elke keer getest moeten worden tijdens dezelfde menstruatiecyclus om betrouwbare resultaten te verkrijgen.

"De resultaten voorzien in een meer genuanceerd beeld van meerdere dieetvetten. Olijfolie is diepgaand onderzocht en de voordelen zijn vaak verheerlijkt. Het feit dat boter de bloedcholesterol op de lange termijn doet toenemen is bekend, terwijl de korte termijn effecten niet goed zijn onderzocht. Olijfolie is goed, zeker te weten, maar onze bevindingen tonen aan dat verschillende voedselvetten verschillende voordelen hebben," benadrukt Julia Svensson.

"Uiteindelijk hebben alle vetten een hoge energie waarde en als je niet gebruikt wat je tot je hebt genomen dan neemt je lichaamsgewicht toe, evenals de toenemende kans op het ontstaan van ziektes op de lange termijn," herinnert ze ons.

De test voor dit onderzoek werd uitgevoerd op 19 vrouwen en 28 mannen. Elk individu at drie testmaaltijden welke ofwel lijnzaad, bakolie, boter of olijfolie bevatte. De dag voor de test moesten ze vasten vanaf zeven uur 's avonds. De volgende morgen werd op hun nuchtere maag, hun bloedsuiker geprikt om hun gezondheidstoestand te meten en de bloedvet waarden. De testmaaltijd bestond uit het testvet vermengd met hete tarwepap (havermoutsepap), 1.5-% melk, zwarte bessen jam, en een sneetje brood met ham. De maaltijd bevatte 35 g testvet en ongeveer 810 Kcal. Bloedonderzoek werd uitgevoerd na 1, 3, 5, en 7 uur na de maaltijd en alle bloedvetten werden geanalyseerd. De deelnemers vasten gedurende de rest van de dag.

Julia Svensson is met ouderschapsverlof tot April 2010. Als ze terugkeert sluit ze primair de studie af welke onderzoekt hoe vrouwen reageren op verschillende vetten.

Zij en haar collega's zullen ook gaan onderzoeken of vetten bijdragen aan verschillende hoedanigheden van een gevoel van verzadigdheid. Verder gaan ze de parameters evalueren zoals de hormoon spiegel, oefeningen, tailleomvang en hoe een dagelijks dieet op een andere manier invloed heeft op de opname van het lichaam van vet na een maaltijd.  Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Julia Svensson, doctoraalstudente in Biotechnologie aan de Lund Universiteit, Technische Faculteit (LTH), Julia.Svensson@biotek.lu.se, Mobiele telefoon: +46 (0)709 544647 of +46 (0)709 544647. Julia Svensson is met ouderschapsverlof maar leest en reageert zover mogelijk op e-mail en telefoon.

Supervisors:
Patrick Adlercreutz, Division of Biotechnology (Afdeling Biotechnologie), LTH, Patrick.Adlercreutz@biotek.lu.se en Lena Ohlsson, Gastroenterology (maagdarmstelsel) en het Nutrition Laboratory (voedingsmiddelen onderzoek) van de Lund Universiteit, Lena.Ohlsson@med.lu.se, phone:+46 (0)46-222 0706,+46 (0)46-222 0706.

Link

Vertaald door Pauline Laumans


Onderzoek kan geen verband vinden tussen verzadigde vetten
en hartaandoeningen

Verzadigde vetten in vlees en zuivel hebben een slechte reputatie, maar een nieuwe meta-analyse van gepubliceerde onderzoeken vindt geen duidelijk verband tussen de inname van verzadigde vetten en het risico van het krijgen van hartaandoeningen.

Link

Vertaling: Keimpe Wiersma


(Bigfood) Wagenings Commentaar: Verzadigd vet toch slecht ??

In The American Journal of Clinical Nutrition stellen onderzoekers dat er geen bewijs is dat verzadigde vetten een risicofactor zijn bij hart- en vaatzoekten.

Link

---

Niet verrassend daar Wageningen nauwe banden heeft met de voedingsindustrie die zo gek is op goedkope onverzadigbare vetten zoals sojaolie en zonnebloemolie. Laat nu juist deze vetten een belangrijke oorzaak zijn van kanker en welvaartziekten. Maar ook niets nieuws, de industrie maakt ons al ziek sinds de jaren vijftig toen de experts ons wijs maakten dat roomboter ongezond was en we margarine bomvol geharde vetten (transvetzuren) moesten gaan eten. Heel wat mensen zijn gestorven door de "gezonde vetten" die ons werden "aangesmeerd" door experts met nauwe banden met de industrie die gewoon weer goedkope oplossingen wilde ten kosten van onze gezondheid.

Kies gewoon voor vetten in de natuurlijke vorm, dus ook verzadigde vetten in kokosvet, palmvet, roomboter, noten etc etc. De natuur maakt ons niet ziek, daar hebben we de industrie toch voor. We zijn verworden tot lemmings die onze gezondheid hebben ingeruild voor goedkope geraffineerde rommel met een mooie verpakking. Kijk wat de mensen aten voor 1920 en ga terug naar een natuurlijke oorsprong. Bespaar niet op voeding, uiteindelijk krijg je een hogere rekening.

Op zoek naar de echte waarheid, lees dan het boek Big Fat Lies of Feiten over vetten van
Dr Mary G. Enig.......

Ron

Meer info:

http://www.leefbewust.com/themas/verzadigdvet.html

Enkele feitjes:

Vůůr 1920 was hartziekte in Amerika zeldzaam; zelfs zo zeldzaam dat toen een jonge
internist genaamd Paul Dudley White de Duitse elektrocardiograaf aan zijn collega’s van
de Harvard Universiteit voorstelde, ze hem adviseerden zich op een andere medische
richting te concentreren die meer geld opleverde. De nieuwe machine toonde de
aanwezigheid van arteriŽle blokkades aan, en liet zo een vroegere diagnose van hartziekte toe. Maar in die dagen waren opgeklonterde aders een medische zeldzaamheid, en White moest de patiŽnten die van zijn nieuwe technologie konden profiteren echt zoeken.

Gedurende de volgende 40 jaar steeg het aantal hartziektes echter dramatisch, zelfs zo
veel dat het in de midden 1950er jaren in Amerika de overlijdensoorzaak nummer 1 was.
Tegenwoordig veroorzaakt hartziekte in de VS minstens 40 procent van alle
overlijdensgevallen. Zoals ons wordt verteld, wordt hartziekte veroorzaakt door de
consumptie van verzadigde vetten, en zo zou men eigenlijk een overeenkomstige lijn
moeten kunnen zien met een gelijk opgaande stijging van het dierlijke vet in het
Amerikaanse dieet. Het tegenovergestelde is echter waar. Gedurende de 60-jarige periode van 1920 tot 1970 daalde het percentage van het dierlijke vet in het Amerikaanse dieet van 83 naar 62 procent, en de boterconsumptie daalde van ongeveer 18 pond per persoon per jaar naar 4. Gedurende de laatste 80 jaar, steeg het cholesterol in de voeding met maar 1 procent. Gedurende dezelfde periode steeg het percentage plantaardige olie in de vorm van margarine en geraffineerde olie met ongeveer 400 procent terwijl de consumptie van suiker en verwerkt voedsel steeg met ongeveer 60 procent (2).

• Vaak wordt het Framingham Hart Onderzoek aangehaald als bewijs voor de lipidehypothese. Dit onderzoek begon in 1948 en betrof 6.000 mensen uit Framingham. Twee groepen mensen werden vergeleken met 5-jarige intervallen – personen die maar weinig cholesterol en verzadigd vet consumeerden, met personen die grote hoeveelheden daarvan consumeerden. Na 40 jaar, moest de directeur van dit onderzoek erkennen: ”In
Framingham is het zo, dat hoe meer verzadigd vet dat men hier eet en hoe meer
cholesterol en hoe meer calorieŽn dat men eet, dat hoe lager het cholesterol in het bloed
is….. wij bevonden dat die mensen die het meeste cholesterol aten, het meeste verzadigde vet en het meeste calorieŽn, dat die het minste lichaamsgewicht hadden en het meest lichamelijk actief waren.“Dit onderzoek liet inderdaad zien dat diegenen die meer lichaamsgewicht hadden en abnormaal hoge cholesterolwaardes in het bloed hadden iets meer risico voor een toekomstige hartziekte hadden, maar dat gewichtstoename en cholesterolwaardes een tegenovergestelde wederzijdse betrekking hadden met de inname van vet en cholesterol in de voedingswijze” (4).

• In een meerjarig Brits onderzoek onder duizenden mensen, werd de helft er van gevraagd het verzadigde vet en de cholesterol in de voeding te verminderen, met roken te stoppen en de consumptie van onverzadigde olie zoals margarine en plantaardige olie te verhogen.Na een jaar hadden diegenen op het “goede” dieet waren 100 procent meer
overlijdensgevallen dan diegenen op het “slechte” dieet, ten spijte van het feit dat
diegenen op het “slechte” dieet verder rookten! Maar bij het beschrijven van het
onderzoek, negeerde de auteur deze resultaten ten gunste van een correcte conclusie van de overheid: ”De implicatie voor de gedragslijn voor publieke gezondheid in de UK is dat een preventief programma zoals wij het evalueerden in dit onderzoek waarschijnlijk
effectief is….

• De Multiple Risico Factor Intervention Trial, (MRFIT) die door het Nationale Hart, Long
en Bloed Instituut werd gesponsord, vergeleek het aantal overlijdensgevallen en
eetgewoontes van meer dan 12.000 mensen. Diegenen met “goede” eetgewoontes
(verminderd verzadigd vet, verminderd cholesterol en verminderd roken) hadden een
kleine vermindering in het totaal aan hartziektes, maar hun algeheel aantal
overlijdensgevallen aan alle oorzaken lag hoger. Overeenkomstige resultaten hebben
andere onderzoeken opgeleverd. De enkele onderzoeken die een wederzijdse betrekking
aangaven tussen vetreductie en een afname van coronaire hartziektes, documenteerden
ook een concurerende toename in het overlijden aan kanker, hersenbloedingen, zelfmoord en gewelddadig overlijden. (6).

• Het onderzoek “The Lipid Clinics Coronairy Primairy Prevention Trial” (LRC-CPPT),
dat 150 miljoen dollar kostte, is het onderzoek dat door de experten het meest aangehaald wordt om weinig vet bevattende diŽten te rechtvaardigen. In feite werden het cholesterol in de voeding en het verzadigd vet in dit onderzoek niet getest omdat alle personen een weinig-cholesterolhoudend, weinig- verzadigd vet bevattende dieet werd verstrekt. In plaats daarvan testte het onderzoek de effecten van een cholesterolverlagend medicijn. Hun statistische analyse van de resultaten impliceerde een vermindering van 24 procent in het aantal coronaire hartziektes in de groep die het medicijn nam, in vergelijking met de placebogroep; het was echter zo dat het aantal overlijdensgevallen aan niet-hartziektes zich vermeerderde – overlijdensgevallen aan kanker, beroerte, geweld en zelfmoord (7). Zelfs de conclusie dat het verlagen van cholesterol hartziekte zou verminderen is verdacht. Onafhankelijke onderzoekers die de resultaten van dit onderzoek in kaart hebben gezet bevonden geen beduidende statistieke verschillen in het aantal overlijdensgevallen aan coronaire hartziekte tussen deze twee groepen (8). Het was echter zo dat zowel de populaire pers en de medische journaals het LRC-CPPT-onderzoek rondbazuinden als zijnde het lang gezochte bewijs er voor dat de dierlijke vetten de oorzaak van hartziekte zijn, Amerika’s killer nummer 1.

• Terwijl het wel waar is dat onderzoekers hartziekte hebben uitgelost bij sommige dieren
door hun extreem hoge dosissen geoxideerde of ranzige cholesterol te geven –
hoeveelheden die tien maal hoger lagen dan in het normale gangbare menselijke dieet –
spreken verschillende bevolkingsonderzoeken de relatie tussen cholesterol- en hartziekte
tegen. Een onderzoek onder 1700 patiŽnten met verhardingen in de bloedvaten dat geleid
werd door de beroemde hartchirurg Michael DeBakey, stelde geen verband vast tussen de cholesterolwaardes in het bloed en het optreden van arteriosclerose (9). Een onderzoek bij volwassenen in Zuid-Carolina bevond geen verbinding van bloedcholesterolwaardes door “slechte” gewoontes in de voedingswijze zoals het gebruik van rood vlees, dierlijke vetten, gebakken voedsel, boter, eieren, volwaardige verse volle melk, spek, worst en kaas. (10). Een onderzoek door het Medisch Research Council wees uit dat mensen die boter aten maar half zo veel hartziekte ontwikkelden dan diegenen die margarine gebruikten (11).

• Moedermelk voorziet in een hoger aandeel aan cholesterol dan enigerlei ander voedsel.
Het bevat ook meer dan 50% van zijn calorieŽn als vet, het meeste daarvan als verzadigd
vet. Zowel cholesterol als het verzadig vet zijn essentieel voor de groei van baby’s en
kinderen, vooral ook voor de ontwikkeling van de hersenen (12). Toch beveelt de
Amerikaanse Hart Associatie een laag-cholesterolhoudend, weinig-vet-bevattende
voedingswijze voor kinderen aan! De meeste commerciŽle babyvoeding ligt laag in
verzadigd vet en baby-voeding op soyabasis is volledig verstoken van cholesterol. Een
recente onderzoek bracht ontwikkelingsstoornissen bij kinderen in verband met laagvethoudende
voedingswijzes (13).

Lees verder


Truth About Saturated Fats

The Diet Solution Program was created by Isabel De Los Rios, CSCS, a world renowned holistic nutritionist and exercise specialist with 10 years of experience helping clients reach their ideal weight and tackle conditions such as diabetes, heart disease, and high cholesterol.


Grapje zeker ? Boter verbod - of boter op het hoofd ?

Zal het niet komen omdat men in Engeland extreem weinig groenten, fruit etc eet en vrijwel alles frituurt? Waarschijnlijk in zonnebloemolie. Dan moeten ze de boter in Frankrijk ook maar verbieden, zullen ze leuk vinden daar!

Link

Jochem

--

En laat nu juist die fijne margarine zoveel linolzuur bevatten. Het vetzuur dat juist ontstekingen in de bloedvaten aanjaagt. En laat nu juist die fabrikanten van die "gezonde margarines" ons decennia hebben volgepompt met die echte gevaarlijke vetten, de transvetten. De grootste ziekmaker is nog altijd de industrie, goed voor een dagelijkse cocktail van toxines in onze lucht, water, voeding, cosmetica, woningrinrichting, medicijnen etc etc. Laat die ziekenhuis specialisten daar maar eens naar kijken. Gezondheidszorg die preventief werkt heeft de toekomst, niet symtoombestrijding en adviezen die worden gevoedt door de voedingsindustrie.

Ron


7 reasons to eat more saturated fat

Saturated fat plays a key role in cardiovascular health. The addition of saturated fat to the diet reduces the levels of a substance called lipoprotein (a) that correlates strongly with risk for heart disease. Research has shown that when women diet, those eating the greatest percentage of the total fat in their diets as saturated fat, lose the most weight.

Link

We komen er wel..........

Petra


Je hersenen en verzadigde vetten

Verzadigde vetten hebben een slechte reputatie maar wetenschappers van de Johns Hopkins universiteit hebben ontdekt dat dit plakkerig vet dat van nature in hoge niveau's voorkomt in de hersenen ons helpt bij het herinneren van oma's recepten maar ook hoe ze dit tientallen jaren geleden klaar maakte. Het Hopkins team, onthullen hoe palmitaat bepaalde herseneiwitten (NMDA receptors) activeert die nodig zijn voor lange termijn geheugen en het leren van zaken. Het vetzuur stuurt de receptoren naar bepaalde lokaties in het buitenste membraam van de hersencellen.

Link

Ron


Low Fat Diet Vs Low Carb Diet, Saturated Fat & Coconut Oil

Is a low fat diet really good for weight loss and cholesterol levels? A new two year study found that a low carb diet and the Mediterranean diet were more effective for weight loss and cholesterol than a low fat diet.


Saturated Fat is Good for You


Saturated fats build healthy

The Importance of Saturated Fats for Biological Functions. The scientific evidence, honestly evaluated, does not support the assertion that "artery-clogging" saturated fats cause heart disease. Actually, evaluation of the fat in artery clogs reveals that only about 26% is saturated. The rest is unsaturated, of which more than half is polyunsaturated. Saturated 18-carbon stearic acid and 16-carbon palmitic acid are the preferred foods for the heart, which is why the fat around the heart muscle is highly saturated. The heart draws on this reserve of fat in times of stress. The Eskimos had no carbohydrates and no fiber in their diets but suffered no detectable health effects. In fact, their health was excellent with absolutely no dental caries,  no heart disease, no cancer and excellent bone health. Price traveled the world over in order to study isolated human groups, including sequestered villages in Switzerland, Gaelic communities in the Outer Hebrides, Eskimos and Indians of North America, Melanesian and Polynesian South Sea Islanders, African tribes, Australian Aborigines, New Zealand Maori and the Indians of South America. Wherever he went, Dr. Price found that beautiful straight teeth, freedom from decay, stalwart bodies, resistance to disease and fine characters were typical of primitives on their traditional diets, rich in essential food factors. And every group had a high intake of fat soluble vitamins. Mothers with a vegetarian diet in the first half of pregnancy had a 4.99 times greater risk of having a boy with hypospadias compared with mothers who included meat in their diets, the researchers report. In addition, mothers who took iron supplements had double the normal risk of having a boy with hypospadias, and influenza during the first 3 months of pregnancy increased the risk of by just over three times. BJU International January 2000;85:107-113  Does a vegetarian diet contributed to cancer? Certainly the evidence points to it.


Truth About Vegetable Oil

Watch this video before buying bottle of salad oil.If this oxidized oil is identical to the substance found inside the body of your love one died of cancer, stroke or heart attack, then you have the case of suing. This is the only way we can stop the production of bad oil.


Truth about Fat, Trans Fat, Saturated Fat & Nutrition

Which fats are good and which are bad fats to eat in your food.


Healthy Fat Loss Meals: Grass Fed Burgers

Want healthy grass fed beef burgers that are fast and easy to make? Grass fed beef is a superfood that burns fat, enhances your health and reduces your risk of disease, unlike corn fed/commercially produced beef. Do you believe that saturated fat and cholesterol are bad for you? One of the biggest nutrition scams that's making everyone sick, fat, depressed and diseased is the false teaching that saturated fat and cholesterol are bad for you and cause heart disease.

There is a HUGE difference between factory farmed beef and grass fed beef. Discovering this underground nutrition secret can be the difference between a healthy vibrant life and poor health, weight gain and disease.

http://www.healthyurbankitchen.com/blog


The truth about saturated fat

We've been taught to FEAR saturated fat ... but as Dr. B.J. Hardick explains, the current research would suggest otherwise.


 

 

 


View My Stats