Verdubbeling van verzadigd vet in de voeding verhoogt niet het verzadigd vet in het bloed


Nieuw onderzoek verbindt diabetes, hart- en vaatziekten aan een dieet rijk aan koolhydraten.

Volgens een dieetstudie veroorzaakt verdubbeling of zelfs bijna verdrievoudiging van verzadigd vet in de voeding geen verhoging van het niveau aan verzadigde vetten in het bloed.

Echter werd tijdens de studie waargenomen dat een verhoging van koolhydraten in de voeding een gestage toename van vetzuur in het bloed veroorzaakte wat gekoppeld wordt aan een verhoogd risico op diabetes en hartziekte.

De bevinding "daagt de conventionele wetenschap, die verzadigd vet heeft gedemoniseerd, uit en versterkt de kennis dat verzadigd vet in de voeding niet correleert met ziekte," zei senior auteur Jeff Volek, professor in de humane wetenschappen aan de Ohio State University.

In de studie werden de deelnemers gevoed met zes drieweekse diëten met progressief meer koolhydraten en tegelijkertijd vermindering van het totale en verzadigd vet, waarbij de hoeveelheid calorieën en eiwitten dezelfde bleven.

De onderzoekers zagen het totaal verzadigd vet in het bloed niet verhogen - en zelfs verlaagen bij de meeste mensen - ondanks het feit dat het vet steeg in het dieet wanneer de koolhydraten werden verlaagd. Palmitoleïnezuur, een vetzuur in verband met ongezonde metabolisme van koolhydraten die ziekte kan bevorderen, verlaagde bij minder koolhydraten en verhoogde geleidelijk als het niveau van de koolhydraten opnieuw werd opgevoerd.

"Het is ongewoon dat een marker zo vlug reageert op de inname van koolhydraten, waardoor dit een unieke en klinisch belangrijke vaststelling is. Zodra de koolhydraten verhoogden reageerde de marker zienbaar,” zei Volek.

Als de marker toeneemt, zei hij, is dit een signaal dat een steeds groter deel van de koolhydraten worden omgezet in vet in plaats van brandstof. Vermindering van koolhydraten en vet toevoegen aan het dieet op een goed geformuleerde wijze, zorgt er anderzijds voor dat het lichaam snel het verzadigd vet verbrandt als brandstof, zodat deze niet worden opgeslagen.

"Als je een zeer koolhydraatarm dieet verbruikt zal je lichaam bij voorkeur verzadigd vet, verbranden” zei Volek. “Er waren mensen die 2 keer meer verzadigd vet aten dan ze ooit hadden gegeten hadden voor de studie, maar als we het verzadigd vet in hun bloed maten was die bij de meesten gedaald. Andere traditionele risico markers verbeterden evenzeer.”

Het onderzoek werd gepubliceerd in het nummer van het tijdschrift PLoS ONE van 21 november 2014.

Volek en zijn collega’s selecteerden 16 volwassenen voor de studie, die allemaal het metabool syndroom hadden, gedefinieerd als de aanwezigheid van ten minste drie van vijf factoren die het risico verhogen op hartziekten en diabetes (overtollig buikvet, verhoogde bloeddruk, lage goede cholesterol, insulineresistentie, glucose-intolerantie en hoge triglyceridewaarden).

Nadat zij op dezelfde basis van een verminderd koolhydratendieet waren gekomen kregen zij na drie weken exact dezelfde diëten, die om de drie weken werden veranderd over een verloop van 18 weken. De diëten begonnen met 47 gram koolhydraten en 84 gram verzadigd vet per dag, en eindigden met 346 gram koolhydraten en 32 gram verzadigd vet.

Elke dag werden 2.500 calorieën aangevoerd en ongeveer 130 gram eiwitten. Het hoogste niveau aan koolhydraten bedroeg 55 procent van de dagelijkse calorieën wat ruwweg overeenkomt met het geschatte dagelijks percentage van de energie geleverd door koolhydraten in een Amerikaans dieet.

Vergeleken met de uitgangswaarde waren er significante verbeteringen in de bloedglucose, insuline en bloeddruk. De deelnemers verloren gemiddeld 10 kg.

Wanneer we kijken naar het palmitoleïnezuur, vonden de wetenschappers dat het bij alle deelnemers consistent was afgenomen bij het dieet met veel vet en weinig koolhydraten. Het vetzuur toont vervolgens een stapsgewijze concentratietoename in het bloed als koolhydraten geleidelijk toegevoegd werden aan het dieet. Verhoogde niveaus van palmitinezuur in het bloed zijn verbonden met zwaarlijvigheid en hoger risico op ontstekingen, insulineresistentie, verminderde glucosetolerantie, metabool syndroom, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en prostaatkanker.

Het onderzoek gaat niet in op wat er gebeurt met het palmitinezuur wanneer veel koolhydraten worden gecombineerd met een dieet met veel verzadigd vet. In plaats daarvan, hoopte Volek het punt van inname van koolhydraten te ontdekken waarbij de deelnemers vet begonnen opslaan.

"Dat bleek zeer variabel te zijn," zei hij. "Iedereen vertoonde toegenomen palmitoleïnezuur niveaus als de koolhydraten verhoogden, maar de waarden liepen sterk uiteen, met name bij de hoogste inname van koolhydraten. Dit is consistent met het idee dat mensen sterk verschillen in hun tolerantie voor koolhydraten."

Bestaande gezondheidsrisico's van de deelnemers waren geen factor in het onderzoek omdat iedereen exact hetzelfde dieet kreeg gedurende die 18 weken. Hun lichamelijke reacties op het eten waren de focus van de studie.

"Er is wijdverbreid misverstand over verzadigd vet. In populatiestudies, is er duidelijk geen associatie van een dieet met verzadigd vet en hart- en vaatziekten, maar toch blijven diëtisten beperking van verzadigd vet bepleiten. Dat is niet wetenschappelijk en niet slim," zei Volek. "Maar studies die verzadigd vet in het bloed met en het risico op hart-en vaatziekten bepalen tonen aan dat er een verband is. Het hebben van veel verzadigd vet in je lichaam is geen goede zaak. De vraag is echter wat ervoor zorgt dat mensen verzadigd vet opslaan in hun bloed of weefsels?”

"Mensen geloven 'je bent wat je eet', maar in werkelijkheid ben je wat je bijhoudt van wat je eet," zei hij. "Het punt is dat je niet per se de verzadigde vetten die je eet, opslaat. De primaire regulatoren van wat je opslaat in termen van vet zijn de koolhydraten in uw dieet. Aangezien meer dan de helft van de Amerikanen tekenen vertonen van koolhydraten intolerantie, is het zinvoller om zich te concentreren op de beperking van koohydraten dan van vet."

Volek ziet dit palmitoleïnezuur als potentiële biomarker om aan te geven wanneer het lichaam koolhydraten omzet naar vet, een vroege gebeurtenis die bijdraagt aan wat hij noemt "metabole chaos."

"Er is geen magisch koolhydraten niveau, geen algemene benadering van voeding, die voor iedereen werkt," zei hij. "Er is veel interesse in gepersonaliseerde voeding en met behulp van een dynamisch veranderende biomarker kan men een index aanleggen over hoe het lichaam reageert op koolhydraten."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats