Steroïden doen meer kwaad dan goed bij behandeling van coronavirus

Steroïden moeten worden vermeden bij de behandeling van het huidige nieuwe coronavirus.

Een artikel gepubliceerd in The Lancet concludeert dat, gebaseerd op bewijs uit de vorige uitbraken van vergelijkbare soorten infecties zoals SARS, steroïden bieden patiënten weinig voordeel en kunnen dat ook meer kwaad dan goed doen. Ze zeggen dat clinici de behandeling nog steeds moeten toedienen voor aandoeningen zoals astma en andere ontstekingsziekten.

Steroïden worden vaak door artsen gebruikt om ontstekingen te verminderen, die aanwezig zijn in de longen van patiënten met nieuw coronavirus. Longontsteking werd waargenomen tijdens de uitbraken van SARS en MERS, die dat waren veroorzaakt door coronavirussen. Steroïden beïnvloeden echter ook het vermogen van het immuunsysteem om virussen en andere infecties te bestrijden ontwikkelen bij patiënten met een levensbedreigende ziekte. Experts zeggen dat het gebruik van de medicijnen per saldo kan leiden tot aanzienlijke schade.

Een retrospectieve studie van ernstig zieke patiënten met MERS vond dat bijna de helft van de mensen dat ontvangen steroïden hadden aanvullende behandelingen nodig, zoals assistentie bij de ademhaling, medicijnen om bloeddruk te verhogen en een vorm van dialyse.

Degenen die steroïden kregen, bleken er langer over te doen om het virus te verwijderen hun lichamen.

Andere studies hebben aangetoond dat steroïden schade hebben veroorzaakt bij de SARS-uitbraak, met het virus nog steeds in de mensen die de medicijnen tot drie weken na de infectie innamen. Dr. J. Kenneth Baillie, hoofdauteur van het commentaarartikel en Academic Consultant in Critical Care Geneeskunde aan de Universiteit van Edinburgh zei: “Tijdens deze huidige uitbraak van coronavirus worden clinici geconfronteerd met enkele moeilijke beslissingen over hoe mensen die besmet zijn te behandelen.

Na zorgvuldig te hebben gekeken naar het bewijs dat beschikbaar is, adviseren wij dat steroïden niet mogen worden gebruikt voor de behandeling van longletsel veroorzaakt door dit nieuwe virus. Als steroïden worden gebruikt, moet dit deel uitmaken van een klinische proef, zodat we erachter kunnen komen als ze patiënten helpen of schaden. ‘