Pas op met zwemmen bij diepe hersenstimulatie bij ziekte van Parkinson

Onderzoekers hebben negen gevallen geïdentificeerd van mensen die hun zwemvermogen hebben verloren nadat ze een diep hersenstimulatie-apparaat hadden geïmplanteerd om de symptomen van de ziekte van Parkinson te beheersen. Het nieuwe onderzoek is gepubliceerd in het online nummer van 27 november 2019 van Neurology®, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. Alle negen mensen waren goede zwemmers geweest, zelfs na de diagnose van de ziekte van Parkinson. Maar toen ze eenmaal een diepe hersenstimulatie hadden ondergaan, ontdekten onderzoekers dat terwijl andere bewegingssymptomen verbeterden, hun zwemvaardigheden verslechterden.

“Totdat meer onderzoek is gedaan om te bepalen waarom sommige mensen met diepe hersenstimulatie niet langer kunnen zwemmen, is het cruciaal dat mensen nu worden gewezen op het potentiële risico van verdrinking en de noodzaak van een zorgvuldig gecontroleerde beoordeling van hun zwemvaardigheden voordat ze diep gaan water, “zei auteur Daniel Waldvogel, MD, van de Universiteit van Zürich in Zwitserland.

Voor diepe hersenstimulatie worden elektroden in bepaalde delen van de hersenen geplaatst om abnormale bewegingen te beheersen. De elektroden zijn verbonden met een apparaat dat onder de huid in de bovenste borst is geplaatst. Het apparaat regelt de elektrische impulsen. Van de negen gedocumenteerde gevallen zijn er drie gemarkeerd in de onderzoeksnota. De bewegingssymptomen van elke persoon verbeterden na diepe hersenstimulatie.

“Zwemmen is een zeer gecoördineerde beweging die ingewikkelde arm- en beencoördinatie vereist,” zei Waldvogel. “Precies hoe diepe hersenstimulatie interfereert met dit vermogen moet worden bepaald.” Waldvogel merkte op dat het rapport slechts enkele gevallen bevat. Meer onderzoek is nodig bij grote groepen mensen om het percentage mensen met de ziekte van Parkinson te bepalen die hun vermogen om te zwemmen verliezen met diepe hersenstimulatie.

“Hoewel deze rapporten slechts enkele mensen troffen, vonden wij dit potentiële risico ernstig genoeg om anderen te waarschuwen met de ziekte van Parkinson, evenals hun families en artsen,” zei hij.

Bron: American Academy of Neurology