Chronische ontstekingen tijdens zwangerschap vertragen ontwikkeling kind

Groot onderzoek in de biologische psychiatrie versterkt het bewijs en suggereert een potentieel therapeutisch doelwit tijdens de zwangerschap om kinderen een gezondere start in het leven te geven.

Bij zwangere vrouwen kunnen obesitas, diabetes, hypertensie, depressie en angst de kans op leerachterstanden, gedragsproblemen en geestelijke gezondheidsproblemen in de vroege jaren van hun kinderen vergroten. Een nieuwe studie, gerapporteerd in het tijdschrift Biological Psychiatry, gepubliceerd door Elsevier, versterkt het bewijs dat chronische lage graad ontsteking, gebruikelijk voor deze maternale aandoeningen, gedeeltelijk de oorzaak kan zijn van het hogere risico op neurologische ontwikkelingsvertragingen bij kinderen.

https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2019.12.004

https://www.journals.elsevier.com/biological-psychiatry

Onderzoekers vermoeden al lang dat chronische maternale ontsteking een rol kan spelen bij het veranderen van neurologische ontwikkelingstrajecten, wat leidt tot nadelige kinderresultaten. Eerdere studies waarbij dieren betrokken waren, hebben maternale ontsteking geïmpliceerd als een mechanisme dat neurologische ontwikkelingsvertragingen bij nakomelingen veroorzaakt.

“Onze bevindingen suggereren een mogelijke therapeutische strategie om prenatale blootstelling aan ontsteking te verminderen en de resultaten van neurologische ontwikkeling bij kinderen te verbeteren,” zei eerste auteur Polina Girchenko, PhD, een epidemioloog en postdoctoraal onderzoeker bij de Afdeling Psychologie en Logopedie van de Universiteit van Helsinki, Finland.