Bedwingen van chronische ontsteking kan ziekte verminderen en levens redden

Wetenschappers roepen op tot een vroege diagnose, preventie en behandeling om het risico van chronische ziekten te verminderen.

Wetenschappers van 22 instituten, waaronder de UCLA, raden een vroege diagnose, preventie en behandeling van ernstige chronische ontstekingen aan, om zo het risico op chronische ziekten en sterfte wereldwijd te verminderen.

De groep internationale experts, waaronder ook wetenschappers van de National Institutes of Health, Stanford University, Harvard Medical School, Columbia University Medical Center en het University College London, wijzen op ontsteking gerelateerde ziekten als de oorzaak van 50 procent van alle sterfgevallen wereldwijd.

Ontsteking is een van nature voorkomende reactie van het immuunsysteem van het lichaam die helpt om te strijden tegen ziekte en infectie. Wanneer ontsteking echter chronisch is, vergroot dit het risico om potentieel dodelijke ziekten te ontwikkelen.

In een artikel, gepubliceerd in het blad Nature Medicine, beschrijven de auteurs hoe hardnekkige en ernstige ontstekingen in het lichaam, een sleutelrol spelen bij hartaandoeningen, kanker, diabetes, nierziekten, niet alcoholische leververvetting, en auto-immuun- en neurodegeneratieve ziekten.

Toekomstig onderzoek moet de focus leggen op het identificeren van manieren om ernstige chronische ontsteking beter te kunnen diagnosticeren en behandelen, zeggen de auteurs. Dit kan niet alleen levensverlengend zijn, maar kan ook helpen om chronische ziekten te verminderen en zo gezondheid wereldwijd te verbeteren.

Seniorauteur George Slavich, directeur van het UCLA Laboratory for Stress Assessment and Research, zegt dat het belangrijk is om mensen bewust te maken van de risicofactoren van chronische ontsteking, waaronder ook obesitas, lichamelijke inactiviteit, sociale isolatie, chronische stress en onvoldoende of minder goede slaap.

“Chronische ontsteking wordt beïnvloed door vele sociale omgevings- en leefstijlfactoren”, zegt Slavich, die ook onderzoekswetenschapper is aan het Norman Cousins Center for Psychoneuroimmunology aan de UCLA. “Onze hoop is dat, als we mensen bewust maken van de risicofactoren, men de factoren die op hen individueel van toepassing zijn reduceren”.

Slavich zegt dat onderzoek zich moet focussen op het identificeren van nieuwe biomarkers of stoffen in het lichaam, die artsen beter in staat stelln om ernstige chronische ontstekingen te kunnen screenen, diagnosticeren en behandelen. Momenteel zijn er slechts een paar biomarkers bekend om ontsteking te identificeren, zoals verhoogde niveaus van C-reactief proteïne, een eiwit wat gevonden wordt in bloedplasma. Slavich zegt dat er mogelijk honderden andere stoffen zijn in het immuunsysteem van het lichaam, die een indicatie kunnen zijn voor chronische ontsteking, maar dat deze nog niet geïdentificeerd zijn.

“Het is ook belangrijk om te erkennen dat ontsteking niet alleen een bijdrager is aan lichamelijke gezondheidsproblemen, maar ook van mentale, zoals angststoornissen, depressie, PTSS, schizofrenie, automutilatie en zelfmoord”, aldus Slavich. “Dit is een substantiële publieke gezondheidscrisis”

Vertaling: Arnoud