Angst onder mannen die vader gaan worden

Een nieuwe studie onderzoekt de prevalentie van angst bij vaders tijdens de perinatale periode.

Nieuw onderzoek suggereert dat angst onder mannen die vader worden significant hoger is dan gerapporteerd door de regionale prevalentiecijfers van de wereldwijde Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In een nieuwe studie gepubliceerd in The Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, onderzochten wetenschappers van de Colorado School of Public Health aan de University of Colorado Anschutz Medical Campus de prevalentie van angst bij vaders tijdens de perinatale periode, waaronder zwangerschap tot het eerste jaar van postpartum.

“De overgang naar het ouderschap is een ingrijpende gebeurtenis in het leven die vaak gepaard gaat met nieuwe uitdagingen op het gebied van financiën, relaties en balans tussen werk en privé. Ondanks die veranderingen die plaatsvinden voor zowel mannen als vrouwen, is er niet veel bekend over de prevalentie van angst bij nieuwe vaders,” zei Jenn Leiferman, PhD, professor aan de Colorado School of Public Health. “Voor zover wij weten, is onze studie de eerste meta analyse om de prevalentie van angst bij zowel vaders als moeders tijdens de perinatale periode te onderzoeken.”

De wetenschappers beoordeelden de studies met meer dan 40.000 deelnemers die tussen 1995-2020 zijn gepubliceerd. Zij ontdekten dat de algemene schatting van angst bij mannen tijdens de perinatale periode bijna 11 procent was, met een lager percentage tijdens de zwangerschap (9,9 procent) dan tijdens het eerste jaar postpartum (11,7 procent).

Deze cijfers zijn aanzienlijk hoger dan de wereldwijde regionale prevalentiecijfers van de WHO voor angst bij mannen, die tussen 2,2 en 3,8 procent liggen, wat suggereert dat de overgang naar ouderschap het risico op angst bij mannen kan vergroten.

Wat betreft angst bij moeders, ontdekten de onderzoekers dat naar schatting 17,6 procent van de vrouwen het ervaart tijdens de perinatale periode. Dit is ook aanzienlijk hoger dan de cijfers van de WHO voor angst bij vrouwen, maar in lijn met schattingen voor maternale angst uit andere meta-analyses.

“De prevalentie van angst en depressie bij mannen wordt als samenleving minder besproken, ook al toont onderzoek aan dat mannen eerder geneigd zijn zelfmoord te plegen of alcohol te misbruiken dan vrouwen. Het is belangrijk dat we meer transparantie creëren over de geestelijke gezondheidsproblemen van mannen. Door bewustwording te creëren, kunnen we mensen helpen om eerder hulp te krijgen wanneer dat nodig is ”, aldus Leiferman.

De onderzoekers suggereren dat veel mannen last hebben van angst tijdens de overgang naar ouderschap, vanaf het eerste trimester gedurende het eerste jaar postpartum. Daarom is het nodig om geschikte ondersteuning voor nieuwe vaders te vinden, evenals vroege identificatie en behandelingsinspanningen voor vaderlijke angst.

Vertaling: Andre Teirlinck