Wetenschappers ontsluiten potentieel voor een bloedtest op kleincellige longkanker

Artsen zouden op een dag kleincellige longkanker (SCLC) in een vroeg stadium kunnen diagnosticeren en karakteriseren met een eenvoudige bloedtest, dankzij een trans-Atlantische studie geleid door onderzoekers van het CRUK Manchester Institute Cancer Biomarker Center aan de Universiteit van Manchester met een team van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York gepubliceerd in Nature Cancer.

De studie richtte zich op een nieuwe gevoelige bloedtest om kleincellige longkanker (SCLC), de meest agressieve vorm van longkanker, op te sporen, te karakteriseren en te monitoren.

SCLC is een snelgroeiende vorm van kanker die zich snel naar andere delen van het lichaam kan verspreiden via een proces dat metastase wordt genoemd. De meeste kleine SCLC-patiënten, die 10-15% van alle gevallen van longkanker vertegenwoordigen, worden laat gediagnosticeerd met vergevorderde gemetastaseerde ziekte en weinigen overleven langer dan 1 tot 2 jaar. Van de minderheid van patiënten met SCLC die zeer vroeg worden gediagnosticeerd en geopereerd worden, kunnen 6 van de 10 echter 5 jaar of langer leven.

Het onderzoeksteam ontwikkelde een nieuwe methode om bloedmonsters te analyseren en specifieke DNA-modificaties op te pikken, methylering genaamd, die vroeg in de groei van kankers veranderen. Het team ontwikkelde ook een geavanceerde computationele methode om te beoordelen welke methyleringsmodificaties aanwezig waren.

Ze concentreerden zich op het gevoelig genoeg maken van hun methode om methyleringsmodificaties te vinden in de zeer lage DNA-niveaus die van de tumor van een patiënt in de bloedbaan terechtkomen, bekend als circulerend tumor-DNA (ctDNA). De test was voldoende gevoelig en nauwkeurig om methylering van ctDNA te detecteren, zelfs bij patiënten bij wie de tumor in het vroegste stadium werd gediagnosticeerd.

De standaardbehandeling voor SCLC is chemotherapie, maar er zijn meerdere soorten SCLC die, zoals recente studies suggereren, anders zouden reageren op een reeks therapieën. De nieuwe bloedtest die door het team is ontwikkeld, kan ook classificeren welk type SCLC een patiënt treft, wat het potentieel voor meer gepersonaliseerde behandelingsopties ondersteunt.

Professor Dive, die de studie leidde, die werd gefinancierd door Cancer Research UK, zei: “SCLC is een vreselijke ziekte die zoveel leed veroorzaakt bij patiënten en hun families. We denken dat deze bloedtest echt nuttig kan zijn in toekomstige klinische proeven met nieuwe therapieën om de respons op de behandeling te voorspellen en te volgen”.

Dr. Rothwell, die het laboratoriumwerk leidde, zei: “Een belangrijk voordeel van op bloed gebaseerde moleculaire subtypering is dat bloed veel gemakkelijker te verzamelen is en in staat is om de uitdagingen te omzeilen die vaak worden ondervonden bij het analyseren van schaars en vaak uitgebreid necrotisch weefsel geassocieerd met tumorbiopten. Onze studie opent de opwindende mogelijkheid om SCLC eerder te detecteren en patiënten toe te wijzen aan meer gepersonaliseerde behandelingen.”

Prof Charles Rudin, hoofd thoracale oncologie bij Memorial Sloane Kettering Cancer Center, die het wereldwijde consortium leidt dat de verschillende soorten SCLC definieerde, zei: “Voor zover wij weten, is dit de eerste gepubliceerde studie om aan te tonen dat DNA-methylatie-analyse van een bloedmonster kan identificeer de moleculaire subtypes van SCLC. Hoewel er nu duidelijk verdere validatie nodig is in een groter onafhankelijk patiëntencohort, zou deze bloedtest op een dag clinici kunnen helpen bij het kiezen van betere behandelingen voor SCLC, wat momenteel notoir moeilijk te beheren is.”

Dr. Marianne Baker, Research Information Manager bij Cancer Research UK, zei: “Deze veelbelovende vroege resultaten tonen aan dat het CRUK Cancer Biomarker Center het voortouw neemt bij het ontwikkelen van vloeibare biopsieën. Hierdoor kunnen artsen de longkanker van een persoon eerder herkennen en zelfs volgen hoe een kanker in de loop van de tijd verandert, waardoor ze de beste behandelingen kunnen kiezen.

“Veel mensen met kleincellige longkanker worden te laat gediagnosticeerd om in aanmerking te komen voor een operatie, en dit vermindert hun overlevingskansen. We hebben dringend manieren nodig om het eerder te detecteren en bloedonderzoeken als deze kunnen ons helpen dit doel te bereiken.

“Hoewel er meer onderzoek nodig is om er zeker van te zijn dat deze tests in de praktijk zullen werken, is het opwindend om te zien dat ze dichter bij klinische proeven komen en mensen met SCLC helpen.”