Wat je gezicht je kan vertellen over je schildklier

Je lichaam geeft vaak subtiele signalen over je gezondheid, en je gezicht is daar een verrassend krachtige bron van informatie. In een video van gezondheidsexpert Dr Ekberg hoe veranderingen in het gezicht kunnen wijzen op schildklierproblemen — soms zelfs vóórdat bloedtesten afwijkingen tonen.

Hieronder lees je de belangrijkste inzichten:

1. Uitdunning van de buitenste wenkbrauw

Een van de vroegste en subtiele tekenen van hypothyreoïdie (trage schildklier) is het verliezen van de buitenste derde van de wenkbrauw. Dit komt doordat het actieve schildklierhormoon T3 invloed heeft op de haargroei. Bij lage waarden stoppen haarzakjes eerder met groeien.

2. Gezichtszwelling of vochtophoping

Een gezwollen, “pafferig” gezicht – met name rond de ogen en wangen – kan het gevolg zijn van vochtretentie. Dit staat bekend als myxoedeem en is een klassiek symptoom van een traag werkende schildklier.

3. Bleke of gelige teint

Een bleke huid duidt op verminderde doorbloeding. Een gelige huid, vooral rond neus en mond, kan ontstaan doordat het lichaam bètacaroteen minder goed omzet naar vitamine A bij schildklierproblemen.

4. Droge, ruwe huid

Bij een trage schildklier vertraagt ook de vernieuwing van huidcellen én de talgproductie. Resultaat: een droge, schilferige huid, vooral op de wangen en het voorhoofd.

5. Verdikking in de hals (struma)

Een gezwollen hals of een vollere kaaklijn kan wijzen op een vergroting van de schildklier, ook wel struma genoemd. Dit gebeurt vaak bij jodiumtekort, waarbij de schildklier probeert te compenseren door te groeien.

6. Hangende oogleden

Een verminderde spierspanning, typisch bij hypothyreoïdie, kan leiden tot hangende oogleden. De spier die verantwoordelijk is voor het openen van het ooglid verzwakt, wat zorgt voor een vermoeid uiterlijk.

7. Wallen onder de ogen

Trage schildklieractiviteit leidt tot slechtere lymfedrainage en bloedcirculatie, waardoor vocht zich ophoopt onder de ogen.

8. Weinig gezichtsuitdrukking

Schildklierhormonen beïnvloeden de snelheid van zenuwprikkels en spiersamentrekkingen. Bij een tekort kunnen gezichtsuitdrukkingen vlak en traag worden.

9. Rood gezicht – teken van hyperthyreoïdie

Een warm, rood of blozend gezicht kan wijzen op een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie), waarbij de bloeddoorstroming en lichaamstemperatuur toenemen.

10. Vette huid of acne

Een overactieve schildklier stimuleert ook de talgklieren, wat kan leiden tot een vettere huid en puistjes, vooral rond de kaaklijn.


Niet alleen TSH meten

Hoewel de TSH-waarde (schildklierstimulerend hormoon) vaak als standaardtest wordt gebruikt, is deze onvoldoende om schildklierproblemen betrouwbaar vast te stellen. Voor een compleet beeld zijn minstens vijf testen aanbevolen:

  • TSH

  • T3 (totaal)

  • T4 (totaal)

  • TPO-antistoffen

  • TG-antistoffen

Zeker bij auto-immuunziekten zoals Hashimoto is het belangrijk ook naar antistoffen te kijken, omdat het probleem dan niet per se bij de schildklier zelf begint, maar bij het immuunsysteem.

Link