Sterfgevallen door hartziekte door chemische stof DHEP in kunststof

Een nieuwe studie van NYU Langone Health toont aan dat blootstelling aan een veelgebruikte chemische stof in plastics, di-2-ethylhexyl ftalaat (DEHP), wereldwijd heeft bijgedragen aan meer dan 356.000 doden door hartziekten in 2018, vooral onder mensen van 55 tot 64 jaar. Ongeveer driekwart van deze sterfgevallen vond plaats in het Midden-Oosten, Zuid-Azië, Oost-Azië en de Pacific.

DEHP, dat wordt gebruikt om kunststoffen zoals voedselverpakkingen en medische apparatuur flexibel te maken, kan ontstekingen in de hartslagaders veroorzaken, wat het risico op hartaanvallen en beroertes verhoogt.

De onderzoekers gebruikten gezondheids- en milieudata van 200 landen, waaronder urinemonsters met chemische restproducten. India, China en Indonesië hadden het hoogste aantal sterfgevallen. Een belangrijke oorzaak kan zijn dat deze regio’s veel plastic produceren en minder strenge regelgeving hebben.

Hoewel de studie niet direct bewijs levert dat DEHP alleen verantwoordelijk is voor hartziekten, wijst ze wel op een dringend wereldwijd probleem. De auteurs roepen op tot strengere regulering van deze chemische stoffen. Verdere onderzoeken zullen bekijken hoe vermindering van blootstelling de sterfte kan beïnvloeden en zullen ook andere gezondheidsrisico’s onderzoeken, zoals vroeggeboorte.

De studie werd gefinancierd door onder andere de Amerikaanse National Institutes of Health.



Op zoek naar een natuurlijke multi?

Natuurlijke multi