Vraag naar mineralen brengt Afrikaanse mensapen in gevaar

Uit een recent onderzoek onder leiding van onderzoekers van het Duitse Centrum voor Integratief Biodiversiteitsonderzoek (iDiv), de Martin Luther Universiteit Halle-Wittenberg (MLU) en de non-profit natuurbeschermingsorganisatie Re:wild blijkt dat de dreiging van mijnbouw voor de mensapenpopulatie in Afrika wordt enorm onderschat. Hun resultaten zijn gepubliceerd in Science Advances.

De stijgende vraag naar cruciale mineralen, zoals koper, lithium, nikkel, kobalt en andere zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor de grootschalige transitie naar schonere energie, veroorzaakt een golf van mijnbouw in Afrika, waar een groot deel van die minerale hulpbronnen wordt gewonnen. nog steeds onbenut. Dit stimuleert de ontbossing van tropische regenwouden, waar veel diersoorten leven, waaronder de nauwste verwanten van de mens, de mensapen. Volgens het onderzoek wordt de dreiging van mijnbouw voor mensapen in Afrika sterk onderschat: tot een derde van de gehele bevolking – bijna 180.000 gorilla’s, bonobo’s en chimpansees – zou in gevaar kunnen zijn. De onderzoekers benadrukken ook dat, omdat mijnbouwbedrijven niet verplicht zijn om biodiversiteitsgegevens publiekelijk beschikbaar te maken, de werkelijke impact van mijnbouw op de biodiversiteit en met name op mensapen zelfs nog groter kan zijn.

In hun onderzoek gebruikte het team gegevens over operationele en pre-operationele mijnbouwlocaties in 17 Afrikaanse landen en definieerde het bufferzones van 10 km om rekening te houden met directe gevolgen, zoals vernietiging van habitats en licht- en geluidsvervuiling. Ze definieerden ook bufferzones van 50 km voor indirecte gevolgen die verband houden met de toegenomen menselijke activiteit in de buurt van mijnbouwlocaties: er worden nieuwe wegen en infrastructuur aangelegd om toegang te krijgen tot deze ooit afgelegen gebieden, en veel mensen migreren naar deze gebieden op zoek naar werk. Dit verhoogt op zijn beurt de druk op mensapen en hun leefgebied door toegenomen jacht, verlies van leefgebied en een groter risico op overdracht van ziekten. Door gegevens over de dichtheidsverdeling van mensapen te integreren, onderzochten de onderzoekers hoeveel Afrikaanse apen mogelijk negatief beïnvloed zouden kunnen worden door mijnbouw en brachten ze gebieden in kaart waar frequente mijnbouw en hoge apendichtheden elkaar overlappen.

Mensapen in West-Afrika worden het zwaarst getroffen

In de West-Afrikaanse landen Liberia, Sierra Leone, Mali en Guinee waren de overlappingen van hoge apendichtheid en mijnbouwgebieden – inclusief de bufferzones van 10 km en 50 km – het grootst. De meest significante overlap tussen de mijnbouw- en chimpanseedichtheid – zowel wat betreft het aandeel van de bevolking als het totale aantal – werd gevonden in Guinee. Hier zouden meer dan 23.000 chimpansees, oftewel tot 83% van de apenpopulatie in Guinee, direct of indirect getroffen kunnen worden door mijnbouwactiviteiten. Over het algemeen worden de meest kwetsbare gebieden – die met een relatief hoge aap- en mijndichtheid – niet beschermd.

“Momenteel suggereren studies over andere soorten dat mijnbouw schade toebrengt aan apen door vervuiling, verlies van leefgebied, toegenomen jachtdruk en ziekte, maar dit is een onvolledig beeld”, zegt eerste auteur dr. Jessica Junker. Junker werkt voor Re:wild en leidde het onderzoek als postdoctoraal onderzoeker bij iDiv en MLU. “Het gebrek aan gegevensuitwisseling door mijnbouwprojecten belemmert ons wetenschappelijk inzicht in de werkelijke impact ervan op mensapen en hun leefgebied.”

De onderzoekers onderzochten ook hoe mijngebieden kruisen met wat als ‘Critical Habitat’ wordt beschouwd: regio’s die cruciaal zijn voor hun unieke biodiversiteit en geen verband houden met apen. Ze vonden een opmerkelijke overlap van 20% tussen de twee. Het aanwijzen van een Critical Habitat brengt strikte milieuregels met zich mee, vooral voor mijnbouwprojecten die financiering zoeken bij entiteiten als de International Finance Corporation (IFC) – een filiaal van de Wereldbank dat geld leent aan de particuliere sector – of andere kredietverstrekkers die zich aan vergelijkbare normen houden en ernaar streven om opereren binnen deze zones. Bij eerdere pogingen om de ‘kritische habitat’ in Afrika in kaart te brengen, zijn aanzienlijke delen van de apenhabitats over het hoofd gezien die in aanmerking zouden komen op grond van internationale benchmarks zoals de IFC Performance Standard 6. “Bedrijven die in deze gebieden actief zijn, moeten over adequate mitigatie- en compensatieregelingen beschikken om de impact ervan te minimaliseren , wat onwaarschijnlijk lijkt, gezien het feit dat de meeste bedrijven geen robuuste basisgegevens over soorten hebben die nodig zijn om deze acties te onderbouwen”, zegt dr. Tenekwetche Sop, manager van de IUCN SSC A.P.E.S. Database van het Natuurhistorisch Museum Senckenberg, een opslagplaats van alle gegevens over de mensapenpopulatie. “Het aanmoedigen van deze bedrijven om hun onschatbare gegevens uit apenonderzoeken met onze database te delen, is een cruciale stap in de richting van transparantie in hun activiteiten. Alleen door dergelijke gezamenlijke inspanningen kunnen we de werkelijke omvang van de effecten van mijnbouwactiviteiten op mensapen en hun leefgebieden volledig inschatten.”

Compensatieplannen voor de korte termijn kunnen de langetermijneffecten van de mijnbouw niet compenseren

Hoewel de indirecte en langetermijneffecten van mijnbouw moeilijk te kwantificeren zijn, reiken ze vaak veel verder dan de grenzen van het eigenlijke mijnbouwproject. Momenteel worden deze risico’s zelden door mijnbouwbedrijven overwogen en beperkt. Compensatie of compensatie is dan b