Verband luchtvervuiling met stress en depressie

Een onderzoek van dan 315 miljoen inwoners van Amerika, laat zien dat luchtvervuiling verband houdt met stress en depressie, waardoor jongeren onder de 65 jaar een verhoogd risico lopen om te overlijden aan hart- en vaatziekten . Het onderzoek werd gepresenteerd op ESC Preventive Cardiology 2024, een wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC).

“Ons onderzoek geeft aan dat de lucht die we inademen ons geestelijk welzijn beïnvloedt, dat op zijn beurt gevolgen heeft voor de gezondheid van het hart”, zegt hoofdauteur van het onderzoek, Dr. Shady Abohashem van de Harvard Medical School, Boston, VS.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft luchtvervuiling in 2019 naar schatting wereldwijd 4,2 miljoen voortijdige sterfgevallen veroorzaakt. Psychische aandoeningen zijn ook in verband gebracht met voortijdige sterfte. In dit onderzoek werd nagegaan of luchtvervuiling en een slechte geestelijke gezondheid met elkaar verbonden zijn en een gezamenlijke impact hebben op het overlijden door hart- en vaatziekten.

Het onderzoek richtte zich op deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer in diameter, ook wel fijnstof of PM2,5 genoemd. Ze zijn afkomstig van uitlaatgassen van voertuigen, de verbranding van elektriciteitscentrales en het verbranden van hout, en vormen het grootste risico.

Om het onderzoek uit te voeren werden gegevens op county niveau over de jaarlijkse PM2,5-niveaus verkregen van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De blootstelling aan PM2,5 werd gecategoriseerd als hoog of laag volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De onderzoekers verzamelden gegevens van de CDC over het gemiddelde aantal dagen (gestandaardiseerd naar leeftijd) waarop inwoners van de county geestelijke gezondheidsproblemen ondervonden (waaronder stress, depressie en emotionele problemen).  Elke county werd vervolgens op basis van deze cijfers in drie groepen ingedeeld. Counties in het bovenste derde deel rapporteerden de meeste dagen van slechte geestelijke gezondheid (PMH). Voor leeftijd gecorrigeerde voortijdige cardiovasculaire sterftecijfers (jonger dan 65 jaar) per provincie werden verkregen van de CDC. Kenmerken van de counties waren afkomstig van de County Health Rankings-project.

De studie omvatte in 2013 3047  Amerikaanse counties, die 315.720.938 inwoners vertegenwoordigden (met meer dan 207 miljoen in de leeftijd van 20 tot 64 jaar en 50% vrouwen). Tussen 2013 en 2019 stierven ongeveer 1.079.656 (0,34%) deelnemers vóór de leeftijd van 65 jaar aan hart- en vaatziekten. . De onderzoekers analyseerden de associaties tussen vervuiling, geestelijke gezondheid en voortijdige cardiovasculaire sterfte, na correctie voor factoren die de relaties zouden kunnen beïnvloeden.

Provincies met vuile lucht (hoge PM2,5-concentraties) rapporteerden 10% vaker hoge niveaus van PMH-dagen vergeleken met counties met schone lucht (lage PM2,5-concentraties). Dat risico was aanzienlijk groter in counties met een hoge prevalentie van minderheidsgroepen of armoede. Het verband tussen PMH en voortijdige cardiovasculaire sterfte was het sterkst in provincies met hogere niveaus van luchtverontreiniging (boven de door de WHO aanbevolen niveaus: ≥10 µm2). In deze gebieden gingen hogere PMH-niveaus gepaard met een drievoudige toename van voortijdige cardiovasculaire sterfte vergeleken met lagere PMH-niveaus. Verder werd een derde van het vervuiling gerelateerde risico op voortijdige cardiovasculaire sterfgevallen verklaard door de toegenomen last van PMH.

Dr. Abohashem zei: “Onze resultaten laten een tweeledige dreiging van luchtvervuiling zien: het verslechtert niet alleen de geestelijke gezondheid, maar vergroot ook aanzienlijk het risico op hart gerelateerde sterfgevallen als gevolg van een slechte geestelijke gezondheid. Er zijn dringend volksgezondheid strategieën nodig om zowel de luchtkwaliteit als het mentale welzijn aan te pakken en zo de cardiovasculaire gezondheid te behouden.”

Vertaling: Andre Teirlinck