Nieuw onderzoek naar rol ontstekingen bij hartziekten

Wetenschappers van Northwestern Medicine leiden een onderzoeksproject van de American Heart Association (AHA) ter waarde van 15 miljoen dollar, gericht op de rol van ontstekingen bij hartziekten.

Dr. Matthew Feinstein, van de Northwestern University Feinberg School of Medicine, zal leiding geven aan een van de drie nationale onderzoekscentra in dit initiatief. Ontstekingen zijn weliswaar van cruciaal belang voor de immuunreacties, maar kunnen ook bijdragen aan verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen.

In samenwerking met de Chicago State University streeft Northwestern naar het begrijpen en behandelen van hartziekten veroorzaakt door ontstekingen, met name gericht op hartfalen met geconserveerde ejectiefractie (HfpEF). HfpEF, gekenmerkt door overmatige ontstekingen, vormt een aanzienlijke last voor de volksgezondheid met een hoog sterftecijfer. Het onderzoek van Northwestern zal zich verdiepen in de dynamiek van immuuncellen en metabolische invloeden, met als doel gerichte behandelingen te ontwikkelen.

Deze gezamenlijke inspanning sluit aan bij de missie van AHA om de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen. Naast Northwestern maken ook teams van de Universiteit van Pittsburgh en de Universiteit van Michigan deel uit van dit initiatief. De interdisciplinaire aanpak streeft ernaar de silo’s in het ontstekingsonderzoek af te breken, wat uiteindelijk leidt tot haalbare benaderingen om hart- en vaatziekten te voorkomen en te behandelen.

Andere docenten uit Northwestern, waaronder Dr. Sanjiv Shah, Edward Thorp en Kiarri Kershaw, zijn hoofdonderzoekers bij dit streven. Bovendien zullen Christopher Botanga en Obayed Raihan van de Chicago State University bijdragen aan het project, waarbij ze de betrokkenheid van studenten bevorderen en bioinformatica-benaderingen ontwikkelen om inzicht te krijgen in immuun-inflammatoire factoren die bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Over het geheel genomen heeft de samenwerking tot doel cruciale inzichten te genereren in de ontstekingsregulatie bij cardiometabole ziekten en HfpEF, met als uiteindelijk doel het ontwikkelen van effectieve ontstekingsmodulerende benaderingen voor ziektepreventie en -behandeling.

Bron: Northwestern University