Welke medicijnen kunnen een rol spelen bij het vallen van ouderen?

Er zijn verschillende medicijnen die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van vallen, vooral bij oudere volwassenen.

Enkele van deze medicijnen zijn:

  1. Benzodiazepinen: Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven voor angststoornissen, slapeloosheid en andere aandoeningen. Ze kunnen duizeligheid en coördinatieproblemen veroorzaken, waardoor het risico op vallen toeneemt.
  2. Antidepressiva: Sommige antidepressiva, met name tricyclische antidepressiva (TCA’s), kunnen duizeligheid, een lage bloeddruk en evenwichtsproblemen veroorzaken, wat het risico op vallen verhoogt.
  3. Antipsychotica: Deze medicijnen worden gebruikt voor de behandeling van psychotische stoornissen, maar ze kunnen ook duizeligheid, slaperigheid en een verstoord evenwicht veroorzaken, wat kan leiden tot vallen.
  4. Opiaten: Sterke pijnstillers zoals morfine, oxycodon en fentanyl kunnen duizeligheid, slaperigheid en een verminderde alertheid veroorzaken, wat het risico op vallen vergroot.
  5. Bètablokkers: Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk en hartproblemen, maar ze kunnen duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken, wat het risico op vallen kan verhogen.
  6. Diuretica: Diuretica worden gebruikt om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen en worden vaak voorgeschreven voor hypertensie en hartfalen. Ze kunnen echter leiden tot uitdroging, elektrolyt onevenwichtigheden en duizeligheid, wat het risico op vallen kan vergroten.