Groot-Brittannië verbiedt het houden van primaten als huisdier

Er zijn op 5 maart maatregelen bij wet ondertekend om het houden van primaten als huisdier te verbieden.

De wetgeving voorziet in een vergunningstelsel dat strikte regels vastlegt om ervoor te zorgen dat alleen particuliere houders die aan de nieuwe welzijns- en vergunningsnormen voldoen, primaten mogen houden, waarmee een belofte in het manifest en een actieplan voor dierenwelzijn wordt nagekomen om betere wettelijke bescherming te bieden aan primaten als huisdier. .

De maatregelen worden van kracht vanaf 6 april 2026, wanneer alle primaten in Engeland aan deze normen op dierentuinniveau moeten worden gehouden, waardoor in feite de praktijk van het houden van primaten als huisdier wordt verboden.

Er wordt geschat dat in Groot-Brittannië momenteel tot 5.000 primaten in huiselijke omgevingen als huisdier worden gehouden. Deze wilde dieren hebben complexe welzijns- en sociale behoeften en kunnen volgens de meeste deskundigen in deze omgevingen niet goed verzorgd worden. De nieuwe maatregelen zullen het welzijn van mogelijk duizenden van deze intelligente dieren verbeteren.

Minister van Dierenwelzijn Lord Douglas-Miller zei:
“We zijn er trots op dat we een aantal van de hoogste dierenwelzijnsnormen ter wereld hanteren, inclusief deze nieuwe beperkingen die zullen helpen de ontoereikende omstandigheden aan te pakken waarin sommige van deze nieuwsgierige wezens worden gehouden.

“Iedereen die er niet in slaagt dezelfde welzijnsnormen te bieden als in een dierentuin, riskeert een boete en de verwijdering van de primaat.”

RSPCA-hoofd Public Affairs David Bowles zei:
“Het voldoen aan de behoeften van apen en andere primaten is praktisch onmogelijk in een huiselijke omgeving.

“Daarom zal deze wetgeving een heel belangrijk moment zijn voor het dierenwelzijn – ervoor zorgen dat primaten alleen in een geschikte omgeving kunnen worden gehouden, omdat we er allemaal naar streven een betere wereld voor elk dier te creëren.

“Onze toegewijde agenten worden te vaak naar locaties geroepen waar apen in de verkeerde omgeving leven, totaal ongepaste diëten eten en het risico lopen achter gesloten deuren te lijden. Deze nieuwe wet heeft het potentieel om daar verandering in te brengen.”

Volgens de wet zijn alle particuliere houders van primaten verplicht in het bezit te zijn van een vergunning, afgegeven door de plaatselijke overheid, waarbij het niet naleven van de vergunningsvoorwaarden resulteert in een onbeperkte boete of verwijdering van de primaat. Defra zal nauw samenwerken met lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat zij over de juiste instrumenten en begeleiding beschikken om ervoor te zorgen dat de handhaving effectief wordt uitgevoerd.

De nieuwe wet bouwt voort op ons recente overleg en ons vlaggenschipactieplan voor dierenwelzijn, waarin we ons verplichten nog verder te gaan om dieren te beschermen, inclusief het verbieden van de export van levende dieren, met een wetsvoorstel dat momenteel door het parlement wordt aangenomen.

Sinds de publicatie van het Actieplan voor Dierenwelzijn in 2021 hebben we nieuwe wetten ingevoerd om het gevoel van dieren te erkennen; strengere straffen ingevoerd voor misdrijven op het gebied van dierenmishandeling; breidde het verbod op ivoor uit tot andere soorten ivoor; en ondersteunde wetgeving om lijmvallen te verbieden, de import van losgemaakte haaienvinnen en maatregelen om de reclame en het te koop aanbieden van activiteiten met een laag welzijn in het buitenland te verbieden.

Groot-Brittannië was het eerste land ter wereld dat mishandelingen op het gebied van dierenmishandeling invoerde en is volgens de World Animal Protection’s Index het hoogst gerangschikte G7-land.