Defecte signaalroutes verstoren de ontwikkeling van immuuncellen

Bij een auto-immuunziekte valt het immuunsysteem niet alleen ziekteverwekkers aan, maar ook de lichaamseigen cellen. Onderzoekers van de Universiteit van Freiburg – Medisch Centrum hebben nu kunnen aantonen dat defecte signaalroutes in het lichaam een beslissende rol spelen bij de ontwikkeling van immuuncellen, een ontdekking die nieuwe therapeutische benaderingen opent voor auto-immuunziekten zoals het auto-immuun lymfoproliferatief syndroom (ALPS). De studie werd op 12 januari 2024 gepubliceerd in het internationaal  tijdschrift Science Immunology.

“De bevindingen laten zien hoe diepgaand de effecten zijn die stoornissen in de signaalroutes hebben op de manier waarop ons immuunsysteem functioneert, wat ons helpt de mechanismen van de ontwikkeling en functie van immuuncellen beter te begrijpen”, zegt prof. dr. Marta Rizzi, onderzoeksleider bij de afdeling van Reumatologie en Klinische Immunologie aan de Universiteit van Freiburg – Medisch Centrum en de Medische Universiteit van Wenen.

Belangrijke inzichten in de ontwikkeling van immuuncellen.

De FAS-signaalroute speelt een belangrijke rol bij de regulatie van geprogrammeerde celdood, ook wel apoptose genoemd. Activering van de signaalroute beïnvloedt echter ook niet dodelijke processen zoals de rijping van B-cellen in het menselijk immuunsysteem. De studie geeft aan dat verstoringen in deze signaalroute kunnen leiden tot problemen in de ontwikkeling en functie van B-cellen. “De volgende stap voor ons zal zijn om te zoeken naar manieren waarop deze bevindingen ons kunnen helpen patiënten te behandelen”, zegt Rizzi, die ook lid is van de Cluster of Excellence CIBSS – Centre for Integrative Biological Signaling Studies aan de Universiteit van Freiburg

Vertaling persbericht: Andre Teirlinck