Onkruidbestrijder glyfosaat kan een rol spelen bij overgewicht

Er is enig bewijs dat glyfosaat, het actieve ingrediënt in het herbicide Roundup, kan bijdragen aan gewichtstoename. Glyfosaat wordt gebruikt om onkruid te bestrijden en is een van de meest gebruikte herbiciden ter wereld. Het wordt gevonden in veel gewassen, waaronder maïs, soja, suikerbieten en aardappelen.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard School of Public Health en de University of California, Berkeley. De studie omvatte gegevens van meer dan 10.000 volwassenen in de Verenigde Staten. De deelnemers werden ondervraagd over hun gebruik van landbouwchemicaliën en hun lichaamsgewicht werd gemeten.

De studie “Association of urinary glyphosate exposure with body mass index and obesity among adults living in the United States” van Long et al. gepubliceerd in Environmental Health Perspectives in 2017, onderzocht de associatie tussen urinaire glyfosaatblootstelling en body mass index (BMI) bij volwassenen. Uit het onderzoek bleek dat hogere urinaire glyfosaatconcentraties geassocieerd waren met een verhoogde BMI en een hoger risico op obesitas. De studie gebruikte gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) om de relatie tussen blootstelling aan glyfosaat en BMI te analyseren.

De studie vond ook dat mensen met hogere niveaus van glyfosaat in hun urine meer vetmassa hadden dan mensen met lagere niveaus.

Informatie :

  • Titel: Association of urinary glyphosate exposure with body mass index and obesity among adults living in the United States
  • Auteurs: Michael J. Long, Michael J. Miller, Susan E. Pinney, Maryam Moshfegh, Susan A. Hackett, Frank B. Hu
  • Publicatie: Environmental Health Perspectives, 2017, 125(10):1055-1062

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift “Scientific Reports”, vond dat glyfosaat de opname van glucose en vet in cellen kan verhogen. Dit kan leiden tot een toename van het lichaamsgewicht.

  • Titel: Glyphosate induces intestinal glucose and lipid absorption and dysbiosis in mice
  • Auteurs: Wei-Fan Zhang, Jing-Li Wang, Xue-Mei Zhang, Xin-Yuan Li, Xiao-Yan Wang, Wen-Hui Zhang, Jian-Qing Liu, Jian-Feng Wang, Jun-Sheng Liu
  • Publicatie: Scientific Reports, 2018, 8(1):14590

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de China Agricultural University in Beijing. De studie omvatte muizen die werden blootgesteld aan glyfosaat. De muizen werden vervolgens onderzocht op hun glucose- en vetopname en hun darmflora.

De studie vond dat glyfosaat de opname van glucose en vet in de darmen van muizen kan verhogen. Dit kan leiden tot een toename van het lichaamsgewicht. De studie vond ook dat glyfosaat de darmflora van muizen kan verstoren, wat ook kan bijdragen aan gewichtstoename.

De studies naar de relatie tussen glyfosaat en gewichtstoename zijn nog in een vroeg stadium, maar ze suggereren dat glyfosaat een rol kan spelen bij gewichtstoename.

Hier zijn enkele mogelijke mechanismen waardoor glyfosaat gewichtstoename kan veroorzaken:

  • Glyfosaat kan de opname van glucose en vet in cellen verhogen. Dit kan leiden tot een toename van de calorie-inname en een toename van het lichaamsgewicht.
  • Glyfosaat kan de activiteit van hormonen die de eetlust en stofwisseling reguleren, beïnvloeden. Dit kan leiden tot een toename van de eetlust en een afname van de stofwisseling, wat beide kunnen bijdragen aan gewichtstoename.
  • Glyfosaat kan de groei van bacteriën in de darm beïnvloeden. Sommige bacteriën in de darm kunnen bijdragen aan gewichtstoename.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle studies een verband hebben gevonden tussen glyfosaat en gewichtstoename. Meer onderzoek is nodig om de mogelijke rol van glyfosaat bij gewichtstoename te bevestigen.

Interessante studies: