Landarbeiders en milieugroeperingen eisen verbod op Roundup

Een baanbrekende juridische actie roept vandaag de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) op om het gevaarlijke herbicide glyfosaat, het belangrijkste ingrediënt in Monsanto’s Roundup, onmiddellijk op te schorten en te annuleren.

De registratie van glyfosaat is illegaal, aldus de petitie die is ingediend door het Center for Food Safety namens zichzelf, Beyond Pesticiden en vier belangengroepen van landarbeiders. Vorig jaar heeft een federaal hof van beroep in een rechtszaak van dezelfde non-profitorganisatie de beoordeling van de menselijke gezondheid van de EPA verworpen omdat de instantie het kankerrisico van glyfosaat ten onrechte had afgewezen. De petitie van vandaag, waarin wordt opgeroepen tot de annulering en opschorting van de registratie van glyfosaat, beslaat 70 pagina’s en bevat meer dan 200 wetenschappelijke citaten.

“Deze petitie is een blauwdruk voor de regering-Biden om te doen wat de wet en de wetenschap vereisen en om uiteindelijk de registratie van glyfosaat te annuleren”, zegt Pegga Mosavi, advocaat bij het Centrum voor Voedselveiligheid en raadsman van de indieners. “Er is een schat aan wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat glyfosaat de volksgezondheid in gevaar brengt en kankerrisico’s met zich meebrengt voor boeren en andere Roundup-gebruikers. Glyfosaatformuleringen zijn ook een gevaar voor het milieu en hebben een epidemie van resistent onkruid veroorzaakt dat boeren teistert. Na de uitspraak van de rechtbank van vorig jaar EPA heeft geen juridische benen om op te staan. EPA moet nu actie ondernemen.’

Glyfosaat is het meest gebruikte pesticide ter wereld, met jaarlijks ongeveer 300 miljoen pond toegepast in de VS. Toch heeft de EPA geweigerd actie te ondernemen, ondanks de schade die wordt aangericht door het wijdverbreide gebruik van glyfosaat. Talrijke onderzoeken – waaronder veel gesponsord door Monsanto – tonen aan dat glyfosaat schadelijke effecten heeft op de lever, de nieren en het voortplantingssysteem, en een waarschijnlijk carcinogeen is dat specifiek verband houdt met kanker in het immuunsysteem, non-Hodgkin-lymfoom.

Bill Freese, wetenschappelijk directeur van het Center for Food Safety, merkte op: “EPA erkende ooit dat glyfosaat nadelige effecten heeft op de lever, de nieren en het voortplantingssysteem van zoogdieren, en zelfs kanker zou kunnen veroorzaken – effecten die voor het eerst aan het licht kwamen in tientallen jaren oude onderzoeken bij registranten. Maar toen Monsanto steeds bredere toepassingen zocht voor zijn blockbuster-herbicide, heeft EPA deze belastende onderzoeken in de vergetelheid gelaten, waardoor een groter gebruik mogelijk werd gemaakt, zelfs toen onafhankelijke wetenschappers de schade bevestigden die EPA nu ontkent.’

Glyfosaatformuleringen hebben ook het milieu verwoest en aanzienlijke driftschade aan gewassen en wilde planten veroorzaakt. Door kroontjeskruid te decimeren is glyfosaat een belangrijke factor geweest in de achteruitgang van de monarchvlinder, en veel Roundup-formuleringen zijn uiterst giftig voor amfibieën. EPA zelf heeft ontdekt dat glyfosaat waarschijnlijk een negatieve invloed zal hebben op maar liefst 93% van de bedreigde soorten, en op 96% van de kritieke habitat die hen ondersteunt.

De petitie van vandaag roept de EPA op om het gebruik van glyfosaat op te schorten totdat het agentschap het annuleringsproces kan afronden of kan aantonen dat glyfosaat voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen in de Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act. Annulering zou de verkoop en het gebruik van elk product dat de chemische stof bevat illegaal maken.

“Landbouwvrouwen en hun gezinnen hebben al veel te lang te maken gehad met de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van pesticiden”, zegt Mily Treviño-Sauceda, uitvoerend directeur van Alianza Nacional de Campesinas. “EPA moet de landarbeiders van het land en ons milieu beschermen door alle glyfosaatregistraties onmiddellijk op te schorten en te annuleren.”

Achtergrond

De laatste keer dat glyfosaat werd onderworpen aan een alomvattende herevaluatie was in 1993, vlak voor de explosie in gebruik die gepaard ging met Monsanto’s Roundup Ready-gewassen die genetisch gemanipuleerd zijn om glyfosaat te weerstaan. Volgens de federale wet moet EPA de registraties van pesticiden elke vijftien jaar beoordelen om te bepalen of ze nog steeds aan de vereiste veiligheidsnorm voldoen (geen onredelijke nadelige gevolgen voor het milieu), rekening houdend met nieuwe wetenschap en huidige gebruikspatronen. EPA begon dit registratiebeoordelingsproces voor glyfosaat pas in 2009 en bracht in 2020 een tussentijds besluit uit.

Ondanks dat ze elf jaar aan de herziening ervan hebben besteed, kon de pesticidendivisie van EPA niet tot een conclusie komen over de vraag of glyfosaat non-Hodgkin-lymfoom (NHL) veroorzaakt. Desalniettemin verwierp het agentschap het algehele kankerrisico van glyfosaat en achtte het “niet waarschijnlijk” dat het kanker zou veroorzaken. NHL is de kanker die verband houdt met glyfosaat in veel epidemiologische onderzoeken onder boeren, en in beoordelingen door wetenschappers van de wetenschappelijke afdeling van EPA. Het is ook de kanker die door de belangrijkste autoriteit ter wereld op het gebied van kankerverwekkende stoffen, het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie, in verband wordt gebracht met glyfosaat. Veel NHL-patiënten die hun kanker aan het gebruik van Roundup toeschreven, hebben rechtszaken tegen Monsanto/Bayer gewonnen.

In 2022 heeft het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Negende Circuit de EPA-beoordeling van glyfosaat op het gebied van kanker en de bredere menselijke gezondheid vernietigd in een rechtszaak die namens dezelfde indieners door het Center for Food Safety was aangespannen. De rechtbank oordeelde dat EPA’s kankerbeoordeling van glyfosaat intern tegenstrijdig was en in strijd was met EPA’s eigen richtlijnen voor de beoordeling van het risico op kankerverwekkende stoffen. Soortgelijke kritiek werd geuit door een door de EPA aangesteld wetenschappelijk adviespanel van deskundigen en EPA-wetenschappers van buiten de pesticidendivisie.

Als gevolg van de uitspraak van de rechtbank beschikt de EPA niet over een juridische beoordeling van de menselijke gezondheid van glyfosaat om het huidige gebruik ervan te ondersteunen. De rechtbank heeft ook de ecologische risicobeoordeling van glyfosaat teruggezonden naar EPA, met een deadline om deze te voltooien. EPA heeft deze deadline niet gehaald en heeft er in plaats daarvan voor gekozen om het gehele besluit tot tussentijdse beoordeling van de registratie in te trekken. Het congres verlengde vervolgens de deadline van de EPA voor het voltooien van de registratiebeoordelingen van glyfosaat en alle andere pesticiden die eerder in oktober 2022 moesten worden voltooid, tot oktober 2026.

Tegenwoordig wordt glyfosaat nog steeds geregistreerd op basis van een dertig jaar oude beoordeling uit 1993. Deze achterhaalde beoordeling houdt geen rekening met het exponentieel toegenomen gebruik van glyfosaat dat begon met de introductie van glyfosaat-resistente maïs, sojabonen, katoen en andere belangrijke gewassen halverwege de jaren negentig; het dateert ook van vóór de duizenden belastende wetenschappelijke onderzoeken naar glyfosaat die zich sinds 1993 hebben verzameld. Deze verouderde beoordeling houdt ook geen rekening met de enorme kosten die de boeren worden opgelegd door de glyfosaatresistente onkruiduitbraak van deze eeuw. Om al deze redenen kan EPA niet voldoen aan de vereiste veiligheidsnorm voor de momenteel goedgekeurde toepassingen van glyfosaat en moet zij de registratie ervan annuleren.

Petitie:

https://www.centerforfoodsafety.org/files/12-13-23_glycancelpet_final_85692.pdf