Lidstaten slagen er niet in glyfosaat te verbieden

Vandaag hebben de lidstaten hun laatste kans gemist om het gebruik van glyfosaat voor het komende decennium te verbieden. Tijdens de stemming in de commissie van beroep slaagden zij er niet in de stemmen te halen die nodig waren om tot een besluit te komen over het voorstel van de Commissie om het gebruik van glyfosaten met nog eens tien jaar te verlengen. Dit betekent dat de Commissie nu in de nabije toekomst een besluit zal nemen over de hernieuwing van het gebruik van glyfosaat. De Groenen/EFA dringen er bij de Commissie op aan om rekening te houden met het overweldigende wetenschappelijke bewijs van de gevaren van het gebruik van glyfosaten, zowel voor de gezondheid van mensen als voor de natuur, en om het gebruik van glyfosaten te verbieden.

Tilly Metz, lid van het Europees Parlement, lid van de Groenen/EFA van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, zegt:

“De EU-lidstaten zijn er opnieuw niet in geslaagd de gekwalificeerde meerderheid te bereiken die nodig is om een besluit te nemen over de voorgestelde verlenging van het gebruik van glyfosaten. Er is duidelijk onvoldoende steun onder de lidstaten voor het voorstel van de Commissie voor een verlenging van tien jaar. Het gebruik van glyfosaat is niet veilig.

“Vorige week werd er een rapport gepubliceerd waaruit een duidelijk verband bleek tussen leukemie en glyfosaat. De afgelopen maanden en jaren hebben we steeds meer rapporten gezien die de gevaren van glyfosaat bevestigen en de Commissie moet hiermee rekening houden bij het nemen van beslissingen over de toekomst van het gebruik van deze gevaarlijke herbiciden. Gisteren stuurden de leden van het Europees Parlement hierover een brief naar voorzitter Ursula von der Leyen. De Groenen/EVA-Fractie roept de Commissie op om gezond verstand te gebruiken, eindelijk het voorzorgsbeginsel toe te passen, naar de wetenschap te luisteren en het gebruik van glyfosaat volledig te verbieden.”

Bas Eickhout, lid van het Europees Parlement, vicevoorzitter van de Groenen/EFA van de Milieucommissie, zegt:

“Zes jaar geleden verlengde de EU het gebruik van glyfosaat voor vijf jaar, op voorwaarde dat het gedurende deze periode geleidelijk zou worden uitgefaseerd. Vorig jaar werd een tijdelijke verlenging van één jaar toegekend. Uit de risicobeoordeling van EFSA blijkt dat er grote lacunes bestaan in de beschikbare gegevens als het gaat om de impact op mens en dier, en dat er duidelijke risico’s verbonden zijn aan verschillende vormen van gebruik. Dat de Commissie nu een verlenging van tien jaar kan afdwingen, laat zien dat zij niet alleen het voorzorgsbeginsel negeert, maar ook de terechte zorgen van veel Europese burgers. We moeten niet op deze manier gokken met onze biodiversiteit en volksgezondheid.”

Meer:

De stemming in de beroepscommissie komt vandaag na een mislukte stemming slechts een maand geleden in het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders (SCOPAFF). De Commissie kan nu een eenzijdig besluit nemen over het voorstel en zal naar verwachting het gebruik van glyfosaten nog eens tien jaar toestaan. Dit besluit zal naar verwachting in de nabije toekomst worden genomen. Glyfosaat is het actieve ingrediënt in breedspectrumherbiciden zoals Roundup, geproduceerd door Bayer-Monsanto; het is een pesticide dat niet alleen in de landbouw wordt gebruikt, maar ook in stedelijke gebieden.