De EATS-wet in de VS: een schokkende bedreiging voor dieren en consumenten

De Humane Society of the United States en het Humane Society Legislative Fund hebben de volgende verklaringen vrijgegeven als reactie op de introductie van de “Ending Agricultural Trade Suppression” (EATS) Act. De EATS-wet is gemodelleerd naar het beruchte “King-amendement” dat voormalig Rep. Steve King (R-IA) zonder succes probeerde op te nemen in de Farm Bills van 2014 en 2018 om staten te verhinderen wetten aan te nemen met betrekking tot de verkoop van producten binnen hun eigen grenzen. Zijn poging genereerde overweldigende tweepartijdige oppositie.

Kitty Block, voorzitter en CEO van de Humane Society van de Verenigde Staten, zei: “De EATS Act is een schokkende bedreiging voor dieren, consumenten, werknemers, het milieu en de rechten van staten. Ontworpen om wetten van staten die de wrede opsluiting van legkippen, moedervarkens en babykalveren verbieden, teniet te doen, tart het de algemene waarden die consumenten van de voedselindustrie verwachten.

De varkensindustrie dringt aan op dit destructieve wetsvoorstel ondanks het feit dat veel voedselproducenten hebben aangegeven bereid en in staat te zijn om af te stappen van het fixeren van varkenskratten, waaronder Hormel, Perdue’s Niman Ranch merk en Tyson.”

Sara Amundson, voorzitter van het Humane Society Legislative Fund zei: “Het is niet Californië dat probeert zijn normen op te dringen aan de rest van het land. Het is de handelsorganisatie van de varkensindustrie die elke staat probeert te dwingen om de voorwaarden te accepteren van elke andere staat die ervoor kiest om geen humane behandeling, voedselveiligheid, milieuregels, bescherming van kinderarbeid of andere standaarden te garanderen.

Het is een race naar de bodem die het federalisme waarop onze natie is gebaseerd en de aloude macht van staten om de verkoop van producten binnen hun eigen grenzen te reguleren, zou vernietigen.

Als de EATS Act wordt aangenomen, kan deze ook honderden andere beschermingen tegen vreselijke wreedheden vernietigen, zoals het mishandelen van honden in puppyfabrieken, het doden van dieren voor de handel in wilde dieren en pijnlijke procedures die worden gebruikt op dieren voor cosmetische testen.

Staatswetten op een groot aantal andere landbouwkwesties staan ook op de helling, zoals het gebruik van pesticiden op velden, arsenicum in voedsel, bescherming tegen loodvergiftiging, chemicaliën in babyvoeding, vervuilingsnormen voor het sproeien van afvalwater op gewassen, brandbaarheidsnormen voor sigaretten en kinderarbeid.