Hormoontherapie kan brandend maagzuur en pijn op de borst veroorzaken

Of hormoontherapie (HT) het risico op gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) verhoogt, wordt al jaren besproken. Een nieuwe systematische review en meta-analyse probeert de controverse op te lossen, wat suggereert dat er een significant verband bestaat tussen ooit of huidig HT-gebruik en GORZ. GORZ is een van de meest voorkomende aandoeningen in de gastro-enterologische praktijk. De wereldwijde prevalentie wordt geschat op bijna 14%. Veel voorkomende symptomen zijn brandend maagzuur, dysfagie (slikproblemen) en pijn op de borst. Anatomische afwijkingen, zoals hiatale hernia en obesitas, zijn geïdentificeerd als risicofactoren. Een aantal medicijnen, waaronder antidepressiva, ontstekingsremmers en HT, zijn in meerdere onderzoeken ook in verband gebracht met GORZ, hoewel er tegenstrijdige resultaten zijn, vooral met betrekking tot HT.

Oestrogeen verhoogt de maagzuurproductie en wordt in verband gebracht met hogere niveaus van stikstofmonoxide in het plasma, wat een belangrijke neurotransmitter is voor de ontspanning van de onderste slokdarmsfincter (LES). Progesteron ontspant de slokdarmspieren en de LES, waardoor maagzuur terug in de slokdarm kan stromen, waardoor GORZ-symptomen ontstaan. Eerder onderzoek bracht vrouwelijke geslachtshormonen in verband met GORZ-symptomen tijdens de zwangerschap en met het gebruik van orale anticonceptiva. Het verband tussen HT en GORZ bij postmenopauzale vrouwen was echter onduidelijk gebleven. Een nieuwe systematische review en meta-analyse biedt echter duidelijkheid door een significant verband te bevestigen tussen ooit of huidig HT-gebruik en GORZ.

Onderzoekers hebben online gezocht naar gepubliceerde gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken en observationele onderzoeken naar het verband tussen HT en GORZ. Hoewel oorspronkelijk in totaal 84 onderzoeken werden geïdentificeerd, werden de meeste geëlimineerd vanwege irrelevantie of omdat ze duplicaten waren of verband hielden met samenvattingen van conferenties. Wat overbleef voor analyse waren vijf volledige onderzoeken met meer dan een miljoen deelnemers. Er werden geen deelnemers met een eerdere GERD-diagnose opgenomen.

Alle vijf onderzoeken rapporteerden een significant verband tussen oestrogeen gebruik en GORZ, evenals tussen GORZ en HT met een combinatie van oestrogeen plus een progestageen. Vrouwen die gecombineerde oestrogeen progestageent herapieën kregen, hadden een lager risico op GORZ-symptomen in vergelijking met HT dat alleen oestrogeen of alleen progestageen bevatte.

Aanvullend onderzoek wordt gesuggereerd vanwege het klein aantal geïncludeerde studies. Hormoontherapie is effectief gebleken bij de behandeling van veel symptomen van de menopauze. GORZ-risicofactoren moeten worden overwogen bij het evalueren van vrouwen met symptomen van de menopauze.

Beoordelingsresultaten zijn gepubliceerd in het artikel “De associatie tussen hormoontherapie in de menopauze en gastro oesofageale reflux ziekte: een systematische review en meta-analyse.”

“Hoewel aanvullend onderzoek nodig is, benadrukt deze studie het potentieel voor de ontwikkeling van GORZ-symptomen bij HT gebruik. Een beoordeling van risicofactoren voor GORZ en implementatie van leefstijl strategieën voor preventie, zoals stoppen met roken, een gezond gewicht behouden en niet gaan liggen na een zware maaltijd, kan nuttig zijn om GORZ-symptomen te voorkomen bij vrouwen in de menopauze die HT gebruik overwegen, “zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van NAMS.

Ga voor meer informatie over de menopauze en gezond ouder worden naar www.menopause.org.