EU komt met voorstellen recht op reparatie en actie tegen greenwashing

De Europese Commissie presenteerde vandaag wetsvoorstellen voor de vergroening van de interne markt. Zo wordt het recht op reparatie verankerd in het consumentenrecht en moeten duurzaamheidsclaims beter worden onderbouwd. Europarlementariër Kim van Sparrentak: “Door te kiezen voor reparatie in plaats van weggooien worden waardevolle grondstoffen en geld bespaard. Hiermee zetten we stappen van een wegwerpeconomie naar een duurzamere economie.”

Het voorstel voor het recht op reparatie houdt in dat producenten verplicht worden om de mogelijkheid tot reparatie van een kapot product aan te bieden. Onafhankelijke reparateurs moeten daarnaast ook de mogelijkheid krijgen om reparaties uit te voeren, in plaats van uitsluitend bij de fabrikant. De Commissie stelt ook voor om reparatie voorrang te geven in het kader van de wettelijke garantie; dus liever repareren dan vervangen.

“Het is absurd dat een smartphone die wat mankementjes vertoont automatisch vervangen wordt”, stelt Van Sparrentak. Het Commissievoorstel kan wat haar betreft op dit gebied verbeterd worden: “Om de reparatiemarkt te stimuleren en het voor consumenten aantrekkelijker te maken om te kiezen voor een product met een langere levensduur, moet de wettelijke garantie worden uitgebreid tot de verwachte levensduur van een product.”

Met het voorstel om duurzaamheidsclaims te reguleren, wil de Commissie zorgen dat deze gebaseerd worden op wetenschappelijke methoden.