Deal gesloten om wereldwijde ontbossing aan te pakken

Het Europarlement en de EU-landen sloten vanochtend in de vroege uurtjes een deal die een einde moet maken aan wereldwijde ontbossing die veroorzaakt wordt door Europese consumptie. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Al jaren beloven overheden wereldwijd om ontbossing een halt toe te roepen, maar daarvan is tot nu toe weinig terechtgekomen. Daarom moeten we als Europa zelf onze verantwoordelijkheid pakken en onze handelsmacht inzetten om in andere landen ontbossing tegen te gaan. Europa zet hier echt een grote stap.”

Zodra de nieuwe wet van kracht wordt, moeten Europese bedrijven kunnen bewijzen dat hun productieketens geen ontbossing in de hand werken. Gebeurt dat wel, dan zijn bedrijven verplicht hiertegen op te treden. Voor een aantal sectoren heeft dit grote gevolgen, zoals soja, koffie, cacao, vlees en palmolie. Eickhout: “Dit zijn belangrijke producten die tot ontbossing leiden, maar niet de enige. We hebben daarom nog houtskool, gedrukt papier en rubber toegevoegd. Ook kan de Commissie daar later nog producten aan toe voegen. Helaas hebben we de wetgeving nu niet kunnen verbreden naar andere belangrijke natuurgebieden, zoals savannes en moerassen. Daar zal volgend jaar naar gekeken worden.”

Een belangrijke inzet voor de Groenen was een verbreding naar financiële instellingen die ontbossing mede veroorzaken. Eickhout: “Wij wilden ons niet alleen richten op producenten, maar ook op het kapitaal, dat deze verwoesting van de biodiversiteit mogelijk maakt. In het Europees Parlement wonnen we deze strijd ternauwernood, maar de EU-landen wilden hier niet aan. In het gevonden compromis wordt deze toevoeging twee jaar doorgeschoven.”

Nu moeten de milieuministers en het Europees parlement nog akkoord gaan met de deal. Naar verwachting gebeurt dat begin volgend jaar.