Gebruik gearomatiseerde sigaretten blijft toenemen

De recente gegevens van de CDC Youth Tobacco Survey bieden alarmerend, teleurstellend, maar niet verrassend nieuws: meer en meer kinderen gebruiken e-sigaretten. Dit nieuws is alarmerend omdat een half miljoen meer kinderen meldden dat ze e-sigaretten gebruikten en hun eerste stap zetten naar een levenslange nicotineverslaving.

Het is niet verwonderlijk dat snoep en gezoete, gearomatiseerde e-sigaretten de nicotinemarkt voor jongeren blijven aandrijven. Smaken zijn essentieel om kinderen tot tabaksgebruik te verleiden. Verwijder de smaken en de overgrote meerderheid van deze kinderen zal nooit e-sigaretten gaan gebruiken.

“Uiteindelijk is de laatste CDC Youth Tobacco Survey teleurstellend omdat het bevestigt wat wij vreesden”, zegt Greg Downey, MD, ATSF, voorzitter van de American Thoracic Society. “De huidige e-sigaretten epidemie bij jongeren is het resultaat van de voortdurende inspanningen van de e-sigaretten industrie om de kinderen te verleiden en de passieve benadering van de FDA om e-sigaretten te reguleren aan te moedigen.”

De FDA heeft de bevoegdheid om smaken uit e-sigaretten te verwijderen, maar heeft nagelaten te handelen. Veel van de producten die kinderen gebruiken, hebben niet eens een FDA toelating, laat staan dat ze het beoordelingsproces hebben voltooid, en toch heeft het Agentschap geen effectieve actie ondernomen om deze producten van de markt te verwijderen.

Vertaling: Andre Teirlinck