Afrikaanse vrouwen die vechten tegen milieu verwoestende mijnbouw

Women Hold Up the Sky vertelt het verhaal van hoe vrouwelijke activisten die getroffen zijn door mijnbouw en andere vormen van grootschalige winning in Zuid-Afrika, Oeganda en de Democratische Republiek Congo (DRC) diep verwikkeld zijn in verzet en een actieve strijd om terug te nemen controle over hun land, hun rechten, hun lichaam en hun leven. Deze documentaire, die tussen deze drie landen reist, onthult de ervaringen en het activisme van vrouwen in drie Afrikaanse landen, maar vertelt een veel groter verhaal over de voortdurende exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en de marginalisering van arme gemeenschappen, met name vrouwen.

In Zuid-Afrika strijden de vrouwen van aangrenzende gemeenschappen in KwaZulu-Natal, Somkhele en Fuleni tegen de aantasting van een kolenmijn. De mijn gebruikt enorme watervoorraden om steenkool te wassen ter voorbereiding op de export, terwijl vrouwen tot 25 kilometer per dag lopen om toegang te krijgen tot drinkwater. ‘Zie je het stof dat we drinken? … Wat moeten we doen? Stel je voor hoe onze binnenkant eruit moet zien? Er komt niets goeds uit de mijn”, zegt Khiphile Msweli. In Oeganda hebben landroof en gedwongen verwijdering van duizenden mensen om plaats te maken voor olie-exploratie gemeenschappen in wanhoop achtergelaten, maar vastbesloten om in opstand te komen om hun land en levensonderhoud te verdedigen. Het Inga-project voor een mega-waterkrachtcentrale van 80 miljard dollar in de Democratische Republiek Congo heeft al velen op de vlucht geslagen. De Grand Inga, ‘s werelds grootste waterkrachtcentrale, belooft een elektriciteitsnet in heel Afrika dat de industriële economische ontwikkelingsvisie van het continent zal voeden, ten koste van arme gemeenschappen.

Link